Deprem Şiddeti Terimi Hakkında Bilgiler
Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Deprem Şiddeti:
Bir depremin, yeryüzünde hissedildiği noktada yaptığı yıkım derecesini belirten ölçek.
Coğrafya Terimi Olarak Deprem Şiddeti:
Herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Depremin şiddeti, yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir. Şiddet; ölçümlere dayalı değildir, tamamen gözlemsel verilere dayanır.
Deprem Terimi Olarak Deprem Şiddeti:
Depremlerin insanlar, çevre, yapılar ve doğa üzerinde meydana getirdiği etkiler, hasarlar veya değişimlerin gözleme dayalı olarak derecelendirilmesi. Şiddet yalnızca depremin büyüklüğüne değil, merkez üssünden uzaklığa ve o yerin yerel zemin yapısına da bağlıdır. Depremin şiddeti tek bir yapı veya yapı gurubu üzerindeki etkiyi değil, bir yerleşmedeki farklı yapı türlerinde meydan gelen toplam hasarları göstermektedir. Uzun süreli gözlemler sonucunda hazırlanmış ve uluslararası alanda kabul görmüş şiddet cetvelleri bulunmaktadır. Deprem şiddetini 12 derece üzerinden tanımlayan ve ülkemizde de kullanılan bu cetveller arasında Medvedev Sponheuer-Karnik (MSK), Değiştirilmiş Mercalli şiddeti (MMI) ve Avrupa Makro sismik şiddet cetveli (EMS) sayılabilir.
Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:
Maksimum: Değişebilen bir niceliğin varabileceği en yüksek olan sınır.
Anız: Ekin biçildikten sonra tarlada kalan köklü sap.
Magnitüd (Büyüklük): Depremin büyüklüğü veya depremde açığa çıkan enerjinin bir ölçüsü.
Hava: Dünyayı kuşatan gazlar karışımı.
Nem: Verilen hava hacmi içinde sıvı, katı veya buhar hâlde bulunan toplam su miktarı veya atmosferdeki su buharı içeriği.
Rüzgâr Yanığı: Rüzgârla ortaya çıkan açık ciltteki güneş yanıkları.
Şeytan Kulesi: Küçük, hızlıca dönen rüzgâr sütunu.
Deprem Dalgası: Deprem anında, odaktan çevreye doğru kayaçlar içerisinde yayılan sismik (P birincil, S ikincil, yüzey ve benzeri) dalgalardır.