Eğitim Sitesi

Deprem Dalgası Nedir? Deprem Dalgası Hakkında Kısaca Bilgi

Deprem Dalgası Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Deprem Dalgası:

Deprem anında, blokların ani olarak kayması ile deprem dalgaları üretilir ve bunlar kayaçlar içerisinde odaktan çevreye doğru yayılırlar. Deprem dalgaları P, S ve Yüzey Dalgaları(Love, Rayleigh) olarak üç gruba ayrılır.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Deprem Dalgası:

Deprem anında, odaktan çevreye doğru kayaçlar içerisinde yayılan sismik (P birincil, S ikincil, yüzey ve benzeri) dalgalardır.

 

Deprem Terimi Olarak Deprem Dalgası:

1. Deprem anında, blokların ani olarak kayması ile deprem dalgaları üretilir ve bunlar kayaçlar içerisinde odaktan çevreye doğru yayılırlar. Deprem dalgaları P, S ve Yüzey Dalgaları(Love, Rayleigh) olarak üç gruba ayrılır.

2. Bir deprem veya patlama sonucunda meydana gelen enerjinin yer kabuğu içinde farklı nitelik ve hızlarda yayılmasına verilen ad. Yerküresi içinde dalga denklemi uyarınca yayılırlar. Cisim dalgaları ve yüzey dalgaları olmak üzere iki kısma ayrılır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Radyoaktif Kirleticiler: Radyoaktif kirlenmeye sebep olan maddeler. Uranyum 238, Uranyum 239 gibi ışınetkinliği olan izotoplar.

    Düden: Kalkerli arazide erime ile oluşan daire biçimli kapalı çukurluklara düden denir. Düdenler yer altı sularını birbirine bağlayan kanallardır. Düdenlere halk arasında su çıkan, su batan gibi adlar da verilir.

    Akarsu Ağı: 1- En küçük dereden ana ırmağa değin, bir akarsuyun beslenme teknesi içinde tüm kollarıyla birlikte oluşturduğu suyolu örgüsü. 2- Bir akarsu ve kollarıyla bunlara karışan çok sayıdaki dere ve dereciklerin birleşmesinden doğmuş akan suyolları ağı. (Drenaj Sistemi)

    Heyelan (Kütle Hareketleri): Zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü