Eğitim Sitesi

Deneysel Sanat Nedir? Deneysel Sanat Hakkında Kısaca Bilgi

Deneysel Sanat Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Deneysel Sanat:

20. Yüzyıl sanat literatüründe deneysel terimi yeni, cüretkar, tuhaf, kışkırtıcı anlamına ve neredeyse avangart terimiyle aynı anlama gelmektedir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Klasisizim: Hem sanatsal bir geleneği hem de estetik bir tutumu belirtmek için kullanılır. Yunan ve Roma'da yani klasik Antik Çağ'da ortaya çıkmış ve antik yapıların prototip (ilk örnek) olarak kullanıldığı daha sonraki dönemlerde de sürmüştür. Bu "klasik" gelenektir ve bu anlamda klasikçilik, MÖ 8. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar hemen tüm klasik sonrası sanatlarının değişmez niteliğidir. Terimin daha sınırlı estetik kullanımı ise bu uzun gelenek kapsamında açık seçiklik, düzen ve denge gibi özelliklerin belirlediği üslup ya da üslup evrelerini ifade eder.

    Karyatid: Yunan klasik mimarisinde tapınak çatısını taşıyan uzun giysili kadın heykeli biçimindeki sütun. Bunun erkek heykeli şeklinde olanlarına atlant denir.

    Avangard: Fransızca askeri bir terim olan öncü birlik sözcüğünden gelir. Gerek Fransızca'da gerek diğer dillerde kültür, sanat ve politika ile bağlantılı olarak, yenilikçi veya deneysel işler veya kişiler anlamına gelir. Avangart sanat, kültür, gerçeklik tanımları içindeki kabul edilmiş normları sarsıp sınırlarını değiştirmeyi amaç edinir. Bu normlar sosyal reformdan estetik deneyimlerin değişimine kadar çeşitlilik gösterebilir. (Fransızca: avant-garde, avangard)

    Barbizon Ressamları: 19. Yüzyılın ikinci yarısında Fransa'da Barbizon adlı köye yerleşen Fransız manzara ressamlarının oluşturduğu bir grup. Grubu oluşturanların büyük bir bölümü, izlenimciler gibi açık havada çalışmalarına rağmen resimlerini atölyede tamamlamışlardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü