Eğitim Sitesi

Defterdar Nedir? Defterdar Hakkında Kısaca Bilgi

Defterdar Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Defterdar:

Osmanlı Devleti'nde mali işlerden sorumlu olan Divan-ı Hümayun üyesi görevlidir. Kanunname-i Al-i Osman'a göre, padişah mülkünün vekilidir. Mali işlerin yanı sıra devletin ana arazisinin kayıtlarıyla, hazine defterlerinin korunmasından da sorumluydular. Önceleri bir defterdar varken, sonradan Rumeli defterdarı (Başdeftardar) , Anadolu defterdarı, Arap ve Acem defterdarı, İstanbul defterdarı Kıyı Bölgeleri defterdarı gibi yeni defterdarlıklar oluşturulmuştur.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Defterdar:

Osmanlı devletinin maliye işlerine bakan kişi, Devletin çeşitli resmi kurumlarının maliye işlerine bakan görevliler.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Defterdar:

Osmanlı Devleti'nde gelir ve giderlerini düzenleyen ve bütçeyi hazırlayan görevli divan üyesin. Devletin gelir ve giderlerini belirleyerek yıllık bütçeyi ayarlarlardı.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Defterdar:

Devletin gelir ve giderlerini tutan görevli.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Hac: Müslümanlığın beş şartından biri olan, Müslümanlarca zilhicce ayında Mekkede yapılan Kabe'yi ziyaret ve tavaf törenidir. Genelde tek tanrılı dinlerde, kutsal olarak kabul edilen yerler belli zamanlarda bu dinlere inananlar tarafından benzer şekillerde ziyaret edilir.

    Niyabeti Saltanat Divanı: Türkiye Selçuklu Devleti'ndeki bu divanda kendisine güvenilen devlet adamları ve komutanlar bulunuyordu. Divan'daki bu görevlilere naip denirdi. Hükümdar başkentte bulunmadığında ona ait devlet işlerini yürütür ve hükümdara vekalet ederdi.

    Varidat: Gelirler. (Varidatçı: Maliye Nazırlığı'nda devletin gelir işlerini yürüten memur)

    Mürid: 1- Bir üstada bağlı olan çömez. Tilmiz. Öğrenci 2- Tasavvuf yoluna yeni girmiş, ama deneme ve sınav devresini geçirmiş, bütün varlığı ile şeyhine bağlanmış kişi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü