Eğitim Sitesi

Decoder Nedir? Decoder Hakkında Kısaca Bilgi

Decoder Terimi Hakkında Bilgiler

Uydu Terimi Olarak Decoder:

Şifreli TV yayınını çözmeye yarayan set üstü, kod çözücü cihaz. Dijital yayınlarla ilgili olarak kullanılan ve “codec” olarak bilinen digital coder, decoder ile karıştırılmamalıdır.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Decoder:

Kod çözücü. Bazı uydu yayınları elektronik olarak kodlanmakta ve kod çözücü olmadan izlenmemektedir. Sadece abonelere dağıtılan bu kod çözücüler, sinyalleri izlenebilir hale getirir. Ancak rekabet nedeniyle pek çok kuruluş kodlama sisteminden vazgeçmek zorunda kalmıştır.

 

    Benzer Uydu Terimleri

    Clarke Kuşağı: Arthur Charles Clarke‘ın kendi ifadesiyle: "...Yeryüzünden tam doğru mesafedeki bir yapay uydu her 24 saatte bir tur yapacaktır. Yani böyle bir uydu yerden bakıldığında aynı noktada kalır ve yeryüzünün neredeyse yarısı tarafından da optik olarak görülebilir. Doğru yörüngede olan ve birbirinden 120 derece açıda bulunan bu aktarıcı istasyonları tüm gezegene televizyon ve mikrodalga kapsama alanı sağlayabilir.

    Interference: Farklı sistemlerin aynı frekans bandı üzerinde çalışmaları sonucu ortaya çıkar. Sinyaller birbiri üzerine biner ve sistemler kullanılamaz. Cross-pole etkisi de enterfere sebebidir. Ters polde çıkış yapan sistemlerin cross-pole ayarları iyi yapılmamışsa, diğer taraftaki sistemi etkilerler. Yada yüksek güçlü sinyallerin yakınlarda bulunan diğer frekansları bozması örnek gösterilebilir.

    Digital: Bilgilerin ikili sayılara dönüştürülüp depolanması, gönderilmesine ilişkin yöntem. Sadece iki seviye kullanıldığından bu devrelerin gürültüye karşı duyarlılığı son derece azdır ve işaretler kalitelerinden hiçbir şey kaybetmeden saklanabilir ve çok uzaklara iletilebilir.

    Impulse Pay-Per-View: Bilgisayarlı bir sipariş işleme sistemine bağlı olarak tüketicinin bir canlı olay veya filmi sipariş edebilmesini mümkün kılan teknoloji. Bu teknoloji sayesinde çok kısa bir süre içinde çok sayıdaki sipariş işlemi yürürlüğe konulup karşılanabilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uydu Terimleri Sözlüğü