Eğitim Sitesi

Dar-üs-Saade Ağası Nedir? Dar-üs-Saade Ağası Hakkında Kısaca Bilgi

Dar-üs-Saade Ağası Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Dar-üs-Saade Ağası:

Kızlar ağası.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bağnaz: Bir düşünce ya da bir inanışa körü körüne (dü-şünmeden, yargılamadan. mantık yürütmeden) saplanan, ondan başkasını düşünmeyen ve bu düşünceden ödün vermeyen kişi.

    Kut Anlayışı: Türk inanış ve düşünüş siteminde, devleti yönetme yetkisinin Tanrı tarafından Türk Kağanına verildiği kabul edilmektedir. Bu düşünceye "Kut" adı verilmektedir.

    Avam Kamarası: İngiltere'de, kral ile halk temsilcileri arasında 1215 yılında imzalanan Magna Charta'dan sonra oluşturulan, halk sınıflarıyla serflerin temsil edildiği halk meclisidir. 1285 yılında soylu meclisi olan Lordlar Kamarası ile birlikte toplanarak İngiliz parlamentosunu oluşturdular. Halk oyu ile seçilen temel yasama organıdır.

    Dirlik: Osmanlı Devleti tarafından görevlilere maaş olarak verilen veya belli bir topraktan sağlanan yıllık vergi gelirlerinin ayrılmasıyla ödenen, para veya üründür. Ulufe, müşahere, saliyane, türünden günlük, aylık, üç aylık ve yıllık maaşlarla, has, zeamet, tımar, arpalık ve malikane türünden gelirlerin tümüne dirlik denir. Daha çok has, zeamet ve tımar gelirleri için kullanılan bir deyime dönüşmüştür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü