Eğitim Sitesi

Danıştay (Şurayıdevlet) Nedir? Danıştay (Şurayıdevlet) Hakkında Kısaca Bilgi

Danıştay (Şurayıdevlet) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Danıştay (Şurayıdevlet):

Hükümetçe hazırlanan yasa, yönetmelik, tüzük tasarılarını, ayrıcalık sözleşmelerini vb. inceleyip görüşlerini bildirmek, yönetim davalarına bakmak gibi görevleri bulunan, bu konularda en yüksek bir danışma, yargılama yeri, bağımsız bir anayasal kuruluş.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Vilâyet: Osmanlılar bu ismi eyaletler için kullanırlardı. Sancak ise bugünkü il anlamına geliyordu.

    Panteizm: Doğatanrıcılık. Bir bütün olarak kavranan evrenin Tanrı ile özdeş olduğu ve evrende açığa çıkan bileşik töz, güçler ve yasalar dışındaTanrı olmadığı öğretisi.

    İkon: Ortodoks kiliselerinde ve evlerde bulunan Hz. İsa, Meryem Ana ve Hristiyan azizlerin tasvirleridir. Genellikle çam ve ıhlamur ağacından tahta levhalar üzerine yapılırdı.

    Anzavur Ordusu: Eski bir jandarma subayı olan Ahmet Anzavur, İstanbul Hükümeti'nce paşalık (general) rütbesini aldıktan sonra, İngilizler'in de yardımıyla çoğunluğunu Çerkezler'in oluşturduğu bir ordu kurdu. Bu ordu, Kasım 1919'da Manyas, Susurluk, Gönen, Ulubat ve çevresini ele geçirdi. Bölgeye gönderilen Kuvay-i Milliye birlikleri tarafından yenilgiye uğratılarak dağıtıldı. Ahmet Anzavur'un aynı bölgede ikinci kez gerçekleştirdiği ayaklanmada Nisan 1920'de Çerkez Ethem birliklerinin de desteği ile bastırıldı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü