Eğitim Sitesi

Dalga Nedir? Dalga Hakkında Kısaca Bilgi

Dalga Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Dalga:

Su kütlesinin, ardışık yükselme ve alçalması biçiminde beliren salınım hareketidir.

 

Fizik Terimi Olarak Dalga:

1- Enerjinin bir aracı malzeme olmadan bir yerden baksa bir yere aktarılması.

2- Titreşen ortamlarda elde edilen sarsıntı.

 

Kimya Terimi Olarak Dalga:

Bir ortamda enerji taşıyan eğilim.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Birinci Zaman (Paleozoik): Günümüzden yaklaşık 225 milyon yıl önce sona erdiği varsayılan jeolojik zamandır. Birinci zamanın yaklaşık 375 milyon yıl sürdüğü tahmin edilmektedir. Zamanın önemli olayları : Kaledonya ve Hersinya kıvrımlarının oluşumu. Özellikle karbon devrinde kömür yataklarının oluşumu. İlk kara bitkilerinin ortaya çıkışı. Balığa benzer ilk organizmaların ortaya çıkışı. Birinci zamanı karakterize eden canlılar graptolith ve trilobittir.

    Sürekli Rüzgarlar: Genel Hava dolaşımına bağlı, sürekli basınç kuşakları arasında yıl boyunca yön değiştirmeden esen rüzgarlardır.

    Toprak Haritaları: Bir bölgenin toprak özellikleri ve dağılışları hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalardan, yetiştirilecek ürünlerin belirlenmesi, buna bağlı olarak topraklardan daha iyi verim alınabilmesi gibi bir çok konuda yararlanılır.

    Rayleigh Kayma Dalgaları: Yer yüzeyinde yuvarlanarak ilerleyen dalgalardır. ( Su dalgalarında olduğu gibi) Deprem anında hissedilen dalganın çoğu bu dalgalardır. Bunun sebebi bu dalgaların genliğinin dolayısıyla enerjisinin büyük olmasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü