Eğitim Sitesi

Dahiliye Nazırı Nedir? Dahiliye Nazırı Hakkında Kısaca Bilgi

Dahiliye Nazırı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Dahiliye Nazırı:

Osmanlı Devleti'nde II. Mahmut Dönemi'nden itibaren bu günkü İçişleri Bakanlarının yaptığı işleri yapanlara verilen addır. Bu makama Mülkiye Nezareti de denirdi.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Dâhiliye Nazırı:

Osmanlı Devleti'nde içişleri bakanı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İttifak (Bağlaşma) Devletleri: 1883 Yılında Almanya, Avusturya-Macaristan ve İtalya tarafından oluşturulan, tarihin ilk emperyalist devletler bloğudur. Diğer emperyalist devletlerin ellerindeki sömürgelere göz diken bu devletler I. Dünya Savaşını başlatmışlardır. Savaş başladığında İtalya Anlaşma Devletleri safına geçerken, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan bu blok içinde yer almıştır. I. Dünya Savaş'ndan yenik çıkmışlardır.

    Eşkal Defteri: Osmanlılar zamanında çeşitli devlet hizmetlerinde kullanılmak üzere toplanan Hristiyan çocuklarının kimliklerine dair bilgilerin bulunduğu defter.

    Vilâyet: Osmanlılar bu ismi eyaletler için kullanırlardı. Sancak ise bugünkü il anlamına geliyordu.

    Azab Askerleri: Osmanlılarda ordunun çekirdeğini oluşturan hafif piyade askeri. Azab kelimesi 13. yüzyıldan beri askeri bir terim olarak kullanılıyor ve başlangıçta genellikle 'şehirlerdeki yerli bekâr asker' anlamına geliyordu.Bizans, latin ve İtalyan kaynaklarında kelime azapi, asapi, adapi gibi şekiller alıyor ve korsan veya deniz haydudu anlamına kullanılıyor.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü