Eğitim Sitesi

Curcuna Nedir? Curcuna Hakkında Kısaca Bilgi

Curcuna Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Curcuna:

1- Orta Oyun'un başlangıcında ya da bu oyundan bağımsız olarak ortaya çıkan o gün oynayacak olan tiplerin müzik eşligindeki dansları.

2- Soytarıların açık saçık hareketlerle gülünç danslar yaptikları gösteri.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Curcuna:

Alaturka müzikte hızlı bir usul.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Ödenekli Tiyatro: Devlet, yerel yönetim, eyalet, kent tarafından belli bir ödenek verilerek paraca desteklenen tiyatronun tümü. Örn: Devlet tiyatroları, İstanbul şehir, tiyatroları, Bakırköy Belediye Tiyatrosu.

    Duygu Belleği: Stanistlavski oyunculuk düzgesinde, oyuncunun geçmişteki deneyimlerini,hazırladığı rolü doğru bir biçimde ortaya çıkarmasında duygu belleğine başvurur.Oyuncunun, bir melodiyi, bir sesi, bir yüzü,acı bir olayı ya da mutlu bir anı anımsayarak rolündeki hareketleri ve konuşmayı saptaması duygu belleği yoluyla olur. Örnek: ünlü İngiliz aktrise Dame Ellen Terry gençliğinde duyduğu kilise çanlarını anımsayarak ağlayabiliyordu.

    Reji: Sahneye koyma ve yönetme işi.

    Fiziksel Hareketler Yöntemi: Stanislavski oyunculuk dizgesinde psikofiziksel işlemin fiziksel yanı.Duyguyu yakalmak icin fiziksel hareketten yararlanma olgusu.Bu çalışmanın dokuz oğesi vardır. 1-Büyüleyici "eğer", 2- Belirli Ortam, 3- İmgelem, 4- Dikkati Odaklama, 5- Gercek ve İnanma, 6- Duygu-Düşünce Alışverişi, 7- Duruma Uyma, 8- Hız (Dış)-Tartım(iç), 9- Duygu Belleği .

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü