Eğitim Sitesi

Çözünme Nedir? Çözünme Hakkında Kısaca Bilgi

Çözünme Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Çözünme:

Kayaçların bileşimindeki minerallerin su etkisi ile değişime uğramasıdır. Özellikle suda çözünmüş karbondioksit, suyun asitlik derecesini artırdığından kalkerli kayaçların çözünmesinde etkilidir.

 

Kimya Terimi Olarak Çözünme:

Bir maddenin diğer bir madde içinde homojen olarak dağılması.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Siyenit: Yeşilimsi, pembemsi renkli iç püskürük bir taştır. Adını Mısır'daki Syene (Asuvan) kentinden almıştır. Siyenit dağılınca kil oluşur.

    Aktif Nüfus: Nüfusun, üretimin herhangi bir dalında katkısı olan genellikle 15-65 arası yaş diliminden oluşan, çalışma yeteneğine sahip bölümüdür.

    Eğim: 1- İki nokta arasındaki yatay mesafenin, yükselti farkına oranı. Belirli bir yatay uzaklıkta bulunan iki nokta arasındaki yükseklik ayrılığı Bu değer, en çok, belirli bir uzaklıktaki yükseklik farkı ile ifade edilir Sözgelişi, 100 metrede 2 metrelik yükseklik farkı için % 2 yüzde iki denir. 1.000 metrede 20 metrelik yükseklik farkı için % binde yirmi denir. İniş, Aklan 2- Belirli bir yatay uzaklıkta bulunan iki nokta arasındaki yükseklik farkının, bu iki nokta arasındaki uzaklığa oranı. 3- Eğik bir katmanın yatay bir düzlemle yaptığı açının ölçüsüdür. (Eğim yüzde (%) ya da binde (‰) işaretleri ile gösterilir.)

    Deprem: 1- Yerküre içerisindeki kırık(fay) düzlemleri üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda meydana gelen yer değiştirme hareketinden kaynaklanan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü sarsması olayına deprem denir. 2- Yerkabuğunun derinliklerinde doğal nedenlerle oluşan salınım ve titreşim hareketleridir. Yeryüzünün belirli yerlerinde sıklıkla deprem görülür. Buralara deprem kuşakları denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü