Eğitim Sitesi

Çözümleme Nedir? Çözümleme Hakkında Kısaca Bilgi

Çözümleme Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Çözümleme:

Seslendirilecek metnin sesli okunarak, durak ve vurgu yerlerinin belirlenmesi ile anlam ve biçim özelliklerini açığa çıkarmak amacıyla analiz etme.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Çözümleme:

Bir sayı, kendi basamağındaki rakamın basamak değeri ile çarpılıp toplanması ile bulunur. Örnek : a,b,c birer rakam olmak üzere, ab=10a+b {ab iki basamaklı sayı} veya abc=100a+10b+c {abc üç basamaklı bir sayı}

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Çözümleme:

Bir teleskobun daha fazla ayrıntıyı gösterebilme yeteneğine denir. Çözümleme ne kadar yüksekse, teleskop o kadar ince ayrıntı verir.

 

Sanat Terimi Olarak Çözümleme:

Bir şeyi soyutlama veya parçalara ayırma süreci.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Çözümleme:

Bileşik olanı ayırarak çözmek. Bir bütünü parçalara ayırmak.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Çözümleme:

Bir finansal kuruluşun faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli sermayeye artık sahip olmadığının ilgili otoritelerce tespit edilmesi neticesinde, finansal kuruluşun tasfiye edilmesi veya faaliyetlerine devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu sermaye yapısına tekrar kavuşturulması amacıyla özel bir müdahaleye tabi tutulmasıdır. (Resolution)

 

    Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

    Haber Atlatmak: Başka habercilerin gözden kaçırdığı, haber değeri taşıyan bir konunun haber haline getirilmesi ve yayınlanması.

    Makyaj: Televizyon programlarındaki görüntülerde yer alan kişilerin, kameralar karşısında daha şık görünmeleri, cilt kusurlarını örtmeleri, ışık yansımasını önlemek ya da oyuncuların, rolünü oynadıkları karaktere benzemeleri için kullanılan her türlü kozmetik malzeme uygulamaları.

    Seslendirme (Sonradan Seslendirme): Bir görüntü kaydında yer alan konuşmaların ve ses efektlerinin, profesyonel stüdyo ortamında oluşturularak kayda eklenmesi.

    Editör (Redaktör): Haber Merkezi veya program birimlerinde görev yapan, statü olarak muhabirin üstünde yer alan, haberin ve programın hazırlanma ve yayın sorumluluğunu taşıyan yönetim kademesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü