Eğitim Sitesi

Çözümleme Nedir? Çözümleme Hakkında Kısaca Bilgi

Çözümleme Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Çözümleme:

Bir şeyi soyutlama veya parçalara ayırma süreci.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Çözümleme:

Bir sayı, kendi basamağındaki rakamın basamak değeri ile çarpılıp toplanması ile bulunur. Örnek : a,b,c birer rakam olmak üzere, ab=10a+b {ab iki basamaklı sayı} veya abc=100a+10b+c {abc üç basamaklı bir sayı}

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Çözümleme:

Bir teleskobun daha fazla ayrıntıyı gösterebilme yeteneğine denir. Çözümleme ne kadar yüksekse, teleskop o kadar ince ayrıntı verir.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Çözümleme:

Seslendirilecek metnin sesli okunarak, durak ve vurgu yerlerinin belirlenmesi ile anlam ve biçim özelliklerini açığa çıkarmak amacıyla analiz etme.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Çözümleme:

Bileşik olanı ayırarak çözmek. Bir bütünü parçalara ayırmak.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Çözümleme:

Bir finansal kuruluşun faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli sermayeye artık sahip olmadığının ilgili otoritelerce tespit edilmesi neticesinde, finansal kuruluşun tasfiye edilmesi veya faaliyetlerine devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu sermaye yapısına tekrar kavuşturulması amacıyla özel bir müdahaleye tabi tutulmasıdır. (Resolution)

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Kroki: 1- Planın ölçeksiz fakat orantılı basit çizimi, görülen ya da tasarlanan şeyi not alır gibi ayrıntısız olarak çizmek. 2- Resim sanatında yalnızca çizgi ile yapılan ve ana hatları gösteren, ayrıntılara inmeyen taslak. Kroki bir yapıtın ön çalışması niteliğinde olabileceği gibi, böyle bir amaç gözetilmeden de yapılabilir. "Eskiz" sözcüğü ile yakın anlamlıdır. Mimarlıktaysa, daha çok, bir yapıyı çevresiyle birlikte gösteren ayrıntısız ve şematik bir plan anlamına gelir.

    MSURHMK (kıs.): Mimar Sinan Üniversitesi Resim Heykel Müzesi Koleksiyonu

    Konservasyon: Bir yapının veya eserin mevcut bulunduğu yıpranma düzeyinde korunması için yapılan müdahaledir.

    Biyografi: Öz geçmiş.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü