Eğitim Sitesi

Çıplak Nedir? Çıplak Hakkında Kısaca Bilgi

Çıplak Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Çıplak:

1- Tersane mensuplarından bir kısmına verilen unvan idi.

2- Yeniçerilerde hizmete girmek üzere nöbete soyunan neferler için kullanılan bir deyim.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bâlâ Rütbesi: Osmanlı Devleti'nde 1845 yılında ihdas edilen bir mülkî rütbe. (Bâlâ, yüksek, yüce anlamlarına da gelir).

    Velî: Tasavvufta, gizli bilgilerle donanmış, Dünya nimetlerine önem vermeyen Allah'a yaklaşan ve Allah tarafından korunduğu kabul edilen kimse. Ermiş. Yatır. (Çoğulu: Evliya).

    Kutsal Emanetler: Topkapı Sarayında, hazine dairesinde saklanan Hz. Mu-hammet'e, Kabe'ye ve İs-lam inanışında saygın olan bazı kişilere ait olan eşyalardır. Bu eşyalar I. Selim'in 1517 yılında yaptığı Mısır Seferi'nden sonra İstanbul'a getirttiği eşya-lardır. Bunlardan bazıları; Hırka-i Saadet, Hz. Muhammed'in bir dişi, ayak izinin olduğu bir taş, atının bir çift nalı, bir seccadesi, sancağı, yayı, teyemmüm tası, iki asa, Hz. Nuh'un tenceresi, Hz. İbrahim'in kazanı, Hz. Yusuf'un gömleği, Hz. Davut'un kılıcı, Hz. Ebu Bekir'in seccadesi, Hz. Hüseyin'in gömleği, Hz. Hatice'nin gömleği.

    Medrese: İslam öğretisini yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla oluşturulan eğitim kurumlarıdır. Sözcük anlamı "ders okunan yer" dir. Osmanlı tarihinde ilk medrese 1331 yılında İznik'te Orhan Bey zamanında kurulmuştur. Genellikle camilerle birlikte inşa edilen medreselerde öğrenciler (danişment, suhte) yatıp kalkarlar, imaretlerde yiyip içerler, dersliklerde ve camilerde İslam temelli dersleri okurlardı. Osmanlı Devleti'nde Fatih ve Kanuni zamanında medreseler en gelişmiş düzeyine ulaşmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü