Eğitim Sitesi

Cins Nedir? Cins Hakkında Kısaca Bilgi

Cins Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Cins:

Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir terim olup, türleri içerisine alan taksonomik bir gruptur.Örneğin köpek (Canis), meşe (Quercus) gibi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Cins:

Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir terim olup, türleri içerisine alan taksonomik bir gruptur.Örneğin köpek (Canis), meşe (Quercus) gibi.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Cins:

1- Genel nitelikleri aynı olan nesnelerin tümü.

2- Cins, "altında türlerin sıralandığı şeydir" diye tanımlanabildiği gibi, "gerçekleri farklı olan şeylere, bunlar denir diye sorulduğunda verilen yanıttır" biçiminde de tanımlanabilir. Örneğin, "domates, biber, patlıcan nedir?" diye sorulduğunda, "sebze" yanıtı cinsi gösterir. İçlem açısından bakıldığında "cins, özellikler yığınıdır."

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Cins:

Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Cins:

Birçok kalıtsal özellikleri yönünden, birbirine benzeyen ve aralarında sıkı bir akrabalık ve orijin birliği gösteren türlerin, oluşturduğu gruba verilen taksonomik isimdir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Malpigi Borucukları: Arthropodların bir çoğunda boşaltım organıdır.

    Epifiz: Omurgalılarda beynin tabanında bulunan ve melatonin hormonu salgılayan iç salgı bezi.

    Gonozom: Canlının eşeyinin nasıl olacağı çoğunlukla kromozomlarla ve kromozomlar üzerindeki genlerle belirlenir. Canlıların eşeyinin belirlenmesinde görevli olan genleri taşıyan kromozomlara eşey kromozomları (gonozom) denir. İnsanlarda eşey kromozomları dişi bireylerde XX, erkek bireylerde ise XY ile gösterilir.

    Baskın Gen: Aynı kalıtsal karakterle ilgili, farklı aleller bir araya geldiğinde, etkisini canlının dış görünüşünde ortaya çıkaran gene baskın (başat, dominant) gen denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü