Eğitim Sitesi

Çeşitleme Nedir? Çeşitleme Hakkında Kısaca Bilgi

Çeşitleme Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Çeşitleme:

Bir temanın, bir konunun, bir düşünün değişikliklerle tekrarlanması. Değişim, ritim, armoni ve melodide, çoğu kere konunun her bir tekrarında bunlardan yalnız birinde yapılır. Varyasyon. Variation (Fr.).

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Melograph (Melograf): Nota yazma makinesi. İlk defa Onsekizinci Yüzyılda M. von Creed ve J. F. Unger tarafından yapılmıştır. Tuşları piyano gibi olup bütün sesleri yazabilir. 1906'da Kromar, 1913'te Koppensteiner tarafından en iyi ve kullanışlı şekli yapılmıştır.

    Rubato (İt.): Yorumcunun bir an için belirlenmiş ritim yapısından ayrılıp kendi içgüdüsüne göre yapıyı ve tempoyu değiştirerek çalması. Romantik müziğin en önemli unsurudur. Tempo rubato (İt.).

    Minyatür: Çoğunlukla eski yazma kitaplarda görülen, ışık, gölge ve hacim duygusu yansıtılmayan küçük, renkli resim sanatı ya da bir şeyin küçük ölçekte kopyası veya benzeri.

    Oniki Nota Müziği: Yarım ses aralıklı kromatik dizideki oniki notanın besteci tarafından bağımsızca seçilip sıralanışı ile ortaya çıkan diziye dayanan müzik. Oniki nota dizisi prensibini bir tonal düzen yerine, yeni bir düzen kurma amacıyla Avusturyalı besteci Arnold Schoenberg hazırlamıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü