Eğitim Sitesi

Ceride-i Havadis Nedir? Ceride-i Havadis Hakkında Kısaca Bilgi

Ceride-i Havadis Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ceride-i Havadis:

Osmanlı Devleti'nde yayınlanan ilk özel gazetedir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ceride-i Havadis:

1 Ağustos 1840'ta yayıncısı İngiliz Herald gazetesinin İstanbul muhabiri William Churchill adında bir yabancı olan ve Hazine'den aldığı ödenekle "yarı-resmi" gazete olarak yayımlanan gazetenin adıdır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Feodalizm: Toprak köleliğine ( Serf- Reaya ) dayanan toprak ağalığı düzenidir. Tarım alanlarının soyluların, rahiplerin ve savaşçı barbar kabile şeflerinin eline geçmesinden sonra ilkel kölelerin toprak köleliğine (Serf-Reaya) dönüştürülmesiyle oluşmuştur. Tarihsel olarak, Barbar Kavimler Göçü ( 375 ) ile oluşmaya başlamış, Ortaçağ ve Yeniçağ boyunca varlığını sürdürmüş ve 1789 yılında Fransız Devrimi'yle yok olmuştur.

    Barok Tarzı: XVII ve XVIII. yüzyıllarda Avrupada yaygın olan sanat tarzıdır.Mimaride, heykelde, kıvrımlı gösterişli süsleriyle, resimde ayrıntılarıyla ve ışık oyunlarıyla, müzikte canlı ve hareketli ritimleriyle belirlenir.

    Katolik Kilisesi: Roma Kilisesinin kendisine verdiği addır. Hristiyanlığın en büyük koludur. Sözcük anlamı evrenseldir. Vatikan'da bulunan papa dinsel önder durumundadır.

    Hicret: Mekkeliler'in baskıları nedeniyle, can güvenlikleri tehlikeye giren Müslümanlar'ın Hz. Muhammet'in isteğiyle 16 Temmuz 622 tarihinde Mekke'den Yesrib'e (Medine) göç olayıdır. Böylece Müslümanların can güvenliği sağlanırken, Arap-İslam Devleti'nin kuruluşu da gerçekleşmiş oldu. Bu tarih, Hz. Ömer zamanında alınan bir kararla Arap-İslam takviminin (Hicri) başlangcı yapılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü