Eğitim Sitesi

Cephe Nedir? Cephe Hakkında Kısaca Bilgi

Cephe Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Cephe:

Bir binanın yüzlerinden her biri, özellikle ön yüz.

 

Coğrafya Terimi Olarak Cephe:

1- Farklı özellikte iki hava kütlesinin karşılaşması ile oluşan hat. Cepheler hareketli olup, bir yerin sıcaklık ve yağış durumunu doğrudan etkiler. Bir cephede soğuk havanın yerini sıcak hava alırsa buna sıcak cephe, sıcak havanın yerini soğuk hava işgal ederse buna da soğuk cephe denir.

2- Farklı karekterdeki, sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaşması sonucunda, bu farklı hava kütlelerini birbirinden ayıran sınır veya yüzey.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Cephe:

Bir binanın yüzlerinden her biri, özellikle ön yüz. Görünüş.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Cephe:

Üzerinde savaşın sürdüğü bölge, savaş bölgesi.

 

Sanat Terimi Olarak Cephe:

Yapının dış yüzeyine verilen ad.

 

İnşaat Terimi Olarak Cephe:

1.Bir binanın yüzlerinden her biri; özellikle ön yüz.

2. Görünüş.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    İştira Hakkı: Bir taşınmaz malı belli bir bedelle, belli bir süre içinde malikinden satın alabilmek hakkıdır. Bu niteliği ile satış vaadine benzer, sözleşme noterce düzenlenir tapu kütüğüne şerh edilir.

    Kat İrtifakı: 1. Bir arsa üzerinde yapılmakta veya ilerde yapılacak olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına kat irtifakı denir. 2. Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak ve yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için, o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat, Mülkiyeti Konunu' na göre kurulan irtifak hakkıdır.

    İrtifak Hakkı: 1. İki emlaktan diğerine geçiş hakkı tesisine denir. 2. Sahibine hakkın konusu taşınmaz mal üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veren sınırlı ayni hakların genel adıdır. Bir arazi lehine kurulursa arzi irtifak hakkı, bir şahıs yararına kurulursa şahsi irtifak hakkı denir. Başkalarına devri mümkün olarak ve yirmi yıldan fazla süreli kurulursa daimi ve müstakil irtifak hakkı şeklinde tescil edilebilir. Medeni Kanunda irtifak hakları; intifa hakkı, sükna hakkı, geçit hakkı, kaynak hakkı, üst (inşaat) hakkı ve diğer irtifak hakları olarak gösterilmiştir.

    İşgal: Tapu kütüğünde kayıtlı iken malikinin istemi ile terkin edilmiş bir taşınmazın mülkiyetinin kazanılmasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü