Eğitim Sitesi

Cebeci Nedir? Cebeci Hakkında Kısaca Bilgi

Cebeci Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Cebeci:

1- Savaş araç ve gereçlerini mevzilere ve tabyalara gönderen ordu sınıfına verilen unvan. Bugünkü ordonat (ordu donatım) deyiminin karşılığı.

2- Osmanlı Devleti'nde Kapıkulu yayalarının silahlarını üreten, onaran ve bakımını yapan, savaşta askerlere silah ve cephanesini ulaştıran kapıkulu yayalarından geri hizmette bir askeri sınıftır. II. Mehmet zamanında kurulmuş ve 1826 yılında Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması ile ortadan kaldırılmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tecelli: Belirme, görünme, ortaya çıkma, zuhur etme, meydana çıkma.

    Acemi Ocağı: 1. Osmanlı Devleti'nde Kapıkulu askerlerinin ilk eğitildikleri kurumdur. I. Murat Devri'nde Gelibolu'da kuruldu. Önceleri savaş tutsaklarından seçilenler ocağa alınırken, XV. yüzyılda I. Mehmet (Çelebi) zamanında özellikle Rumeli'den devşirilen Hristiyan çocukları alınmaya başlandı. Bundan sonra kurum Acemi Oğlanlar Ocağı adını aldı. Esas olarak, Osmanlı ordusu Kapıkulu birliklerinin asker gereksinmesini karşılayan temel eğitim kurumudur. Askerlik, matematik, okuma-yazma ve dinsel konularda eğitim görürlerdi. İyi huylu, akıllı ve yakışıklı olanlar devlet memuru olarak yetiştirilmek üzere saray içinde öğrenim yapan Enderun Mektebi'ne alınırlardı. 2. Tutsaklardan ya da devşirme yoluyla Hıristiyanlardan toplanan gençlerin yeniçeri olarak yetiştirilmeleri için eğitim gördükleri ocak. 3. Osmanlılarda kapıkulu eri yetiştirmek için kurulan bir tür okul.

    Apollon: Eski Yunan'da ışık tanrısı olup, şiir, müzik, dans, aydınlık , durgunluk ve ölçülü gücü simgeler. Sembolü ok ve gümüş yay ile lirdir.

    Nota: Bir devletin başka bir devlete ya da o devletin elçisine önemli bir siyasal konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı ya da sözlü bildiridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü