Eğitim Sitesi

Çayır Nedir? Çayır Hakkında Kısaca Bilgi

Çayır Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Çayır:

Taban suyunun yüksek bulunduğu veya sulanabilen yerlerde biçilmeye elverişli, yem üretilen ve genellikle kuru ot üretimi için kullanılan yer.

 

Coğrafya Terimi Olarak Çayır:

Tarım bakımından, çayır ve benzeri ot bitkilerini yetiştiği, biçildiği bir çeşit otluk.

 

    Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

    Yerel Gündem 21: 1992 yılında Rio de Janerio'da yapılan ve "Dünya Zirvesi" olarak adlandırılan ve Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansının bir ürünü olan "Gündem 21"; yönetişim anlayışının yerele taşınmasında önemli bir gelişme olarak ortaya çıkmıştır. Yönetişim modelinin temel taşlarını uluslar arası düzlemde yerleştiren Gündem 21, esas olarak "Sürdürülebilir Kalkınma" kavramının yaşama geçirilmesine yönelik bir eylem planı olarak tasarlanmıştır. Esas olarak Gündem 21, sürdürülebilir kalkınma hedefini gösterirken, bu hedefe ulaşmanın tek yolu olarak "Küresel Ortaklık" kavramını gündeme getirmektedir. Bu kavram ile birlikte tüm dünyada, merkezi ve hiyerarşik yönetim anlayışının yerini yönetişim almaktadır. Bu yeni yaklaşım kapsamında, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve diğer yerel aktörler, uluslar arası topluluk ve merkezi yönetimler tarafından "ortaklar" olarak görülmeye başlanmıştır. Birleşmiş Milletler tarafından, Sürdürülebilir Kalkınma Çerçevesinde uygulama programı olarak ortaya konan Gündem 21 konseptinin kapsamında, "Yerel Gündem 21" programı geliştirilmiştir.

    Kent Konseyleri: Seçilmiş yerel yönetim organlarının çalışmalarına halk katılımını ve denetimini sağlamak için, en alt düzeydeki yerel yönetim biriminden (mahalle/köy) yukarıya doğru örgütlenerek demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve uzmanların da katılımıyla oluşturulan meclisler. Not: 5393 sayılı Belediye Kanunu bu konuda şu düzenlemeyi içermektedir: Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır. Belediyeler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin, etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar. Kent konseyinde oluşturulan görüşler belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir. (5393 Sayılı Belediye Kanunu, Madde 76)

    Toplu İş Sözleşmesi: Hizmet akdinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek üzere, işçi sendikası ile işverenler veya işveren sendikaları arasında yapılan sözleşme.

    ISO: Uluslararası Standartlar Organizasyonu (International Organization for Standardization

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü