Eğitim Sitesi

Câhiliye Dönemi Nedir? Câhiliye Dönemi Hakkında Kısaca Bilgi

Câhiliye Dönemi Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Câhiliye Dönemi:

Peygamber (sav)' den önce Arapların yaşadığı döneme verilen isim.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Kıdem: Allah'ın Kıdem Sıfatı: Yüce Allah'ın varlığının evveli ve başlangıcının olmaması demektir. O, ezelidir; O'nun var olmadığı bir an bile düşünülemez. Varlığı, zatının gereği olan Yüce Allah'ın bu varlığının ezelî olması, evveli ve sonunun olmaması vâcibtir. Varlığında başlangıç ve sonu olanlar, ancak yaratıklardır.

    Hacı: Din buyruklarını yerine getirmek için hacca gitmiş Müslüman.

    Hazini: On ikinci yüzyılda Türkistan'da yetişen Hazini, yerçekimi ve terazilerle ilgili yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Hazini, Newton'dan 500 yıl önce, her cismi yer kürenin merkezine doğru çeken bir güç olduğunu söylemiştir. Roger Bacondan yüz yıl önce de, dünyanın merkezine doğru yaklaştıkça, suyun yoğunlaştığı fikrini ortaya atmıştır. Ayrıca birçok İslam şehrinde kıblenin nasıl bulunabileceği konusunda çalışmalar yapmıştır. Hazini, ışığın kırılma prensiplerini de incelemiş ve gökyüzüne temas eden güneş ışınlarının dünyaya doğrudan doğruya dik olarak değil, kırılarak ulaştığını saptamıştır. Hazini, kimyasal maddelerin yoğunluk ve özgül ağırlıklarını ölçmek amacıyla icat ettiği hassas terazilerle, kimya biliminin gelişmesine de vesile olmuştur. İcat ettiği Mizanül-Hikmet (Hikmet Terazisi) adlı hassas terazi ile yaptığı yoğunluk ve ağırlık ölçümleri, günümüz teknolojisi kullanılarak yapılan ölçümlerle oldukça yakın değerlere sahiptir. Ayrıca astronomi alanında da eserleri vardır.

    Medine Sözleşmesi: Medine'de yaşayan tüm dini gruplarla (Müslümanlar, müşrik Arap kabileleri, Yahudiler) "Medine Sözleşmesi" anlaşmasını yaptı. Buna göre herkes Medine'yi dış saldırılara karşı beraberce savunacak, Medine'de özgür bir ortam olacaktı. Medine sözleşmesinin bazı maddeleri: - Müslümanlarla Yahudiler barış içinde yaşayacaklar. - Yahudiler kendi dinlerinde serbest olacaklar. - Dışarıdan bir saldırı olursa Medine birlikte savunulacak. - Müslümanlarla Yahudiler arasında herhangi bir anlaşmazlık çıkarsa Hz. Muhammed hakem kabul edilecek. - İki taraftan biri, üçüncü bir tarafla savaşırsa diğer taraf yardımcı olacak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü