Eğitim Sitesi

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) Nedir? CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) Hakkında Kısaca Bilgi

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor):

CCD haricindeki diğer bir görüntü algılama ve oluşturma sistemidir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Microdrive: IBM'in geliştirdiği minyatür bir hafıza ünitesidir. ya da hard-disk'tir denebilir. Compact Flash tip II büyüklüğünde olup 170MB, 340MB, 512MB ve 1GB lık farklı büyüklükte olanları vardır. Panasonic'in geliştirdiği ve çok ufak olan SD hafıza kartlarından sonra değerini yitirmiştir denebilir.

    Eşdeğerlik: Aynı pozlama için değişik poz süresi/diyafram açıklığı kombinasyonlarının (bileşim) aynı ışık değerinde olmalarını ifade eder. Örneğin 125@f/8 ve 30@f/16.

    Fıçı Bükülmesi: Genel olarak kısa odak uzunluklu ve diyaframı önde bulunan objektiflerde ortaya çıkan ve görüntüdeki düşey hatların bir fıçıyı andıracak biçimde eğilmeleri ile ortaya çıkan görüntü bozulması.

    Işık Ölçer: Günümüzde hemen tüm fotoğraf makinelerinin ışıkölçeri bulunmaktadır. Işıkölçer, doğru diyafram açıklığı ve örtücü hızını belirleyebilmek için var olan ışığın miktarını ölçer. Ayrıca el ışıkölçerleri de bulunmaktadır. Bu aygıtlar kullanıcıya daha fazla seçenek sunarlar ve daha hassastırlar. Fotoğraf makinelerinin üzerinde bulunan tipte ışıkölçerler gibi konudan yansıyan ışığı ölçen aygıtlara yansımalı ölçücüler denir. Konu üzerine düşen ışığı ölçen aygıtların kullanımı da bir diğer ölçüm tekniğidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü