Eğitim Sitesi

Buyruk Nedir? Buyruk Hakkında Kısaca Bilgi

Buyruk Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Buyruk:

İslamiyet'ten önce Orta Asya Türk devletlerinde bakan görevini yerine getiren devlet görevlisidir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Buyruk:

1. Belirli bir davranışta bulunmaya zorlayıcı söz, emir, ferman.

2. Egemenlik.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Otlukbeli Savaşı: Osmanlılar ile Akkoyunlu Devleti arasında Anadolu'da egemenlik kurma mücadelesi bulunmaktaydı. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan Karakoyunlu Devleti'ni yıkarak, Sivas'a kadar gelmişti. Candaroğulları ve Karamanoğlu beyleri de Uzun Hasan'a sığınmıştı. 1473 tarihinde yapılan Otlukbeli Savaşı ile Akkoyunlu Devleti yenildi.

    Çırağan Baskını: 20 mayıs 1878 tarihinde Padişah II. Abdülhamit'i tahttan indirerek, yerine V. Murat'ı yeniden tahta çıkarmak amacıyla Ali Süavi'nin yönetiminde 70 kişiyle düzenlenen başarısız bir kalkışmadır. II. Abdülhamit'in 14 Şubat 1878'de Osmanlı Mebuslar Meclisi'ni dağıtması ve aydınlar üzerinde yoğun bir baskı uygulamasına karşı bir eylemdir. Sonuçta, baskının lideri Ali Süavi eylem sırasında öldürülecektir.

    Diba: Altın ve gümüş işlemeli bir tür ipek kumaş.

    Esame: Kapıkulu askerlerinin, ana kütükte kayıtlı olan adlarıdır. Kayıtlı olan bu askerlere üzerlerinde kimlikleri ve ulufe (Yeniçerilerin üç aydan üç aya aldıkları maaş) dereceleri yazılı bir kağıt verilirdi. Yeniçeri Ocağı'nın bozulmasından sonra esame kağıtları alınıp satılmaya başlanmıştır. II. Mahmut bu ocağı kaldırana kadar bu alım satıma engel olunamamıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü