Eğitim Sitesi

Bürokrasi Nedir? Bürokrasi Hakkında Kısaca Bilgi

Bürokrasi Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Bürokrasi:

Devlet kurumlarında çalışan üst düzey yöneticiler topluluğu.

 

Tarih Terimi Olarak Bürokrasi:

1.Genellikle devlet hizmetinde belirlenmiş genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan görevliler grubudur. Aşağıdan yukarıya doğru piramit özelliğinde hiyerarşik bir örgütlenme yapısı vardır. Bürokratlar baştaki yöneticilere göre değil, var olan sisteme ve kurallara uygun olarak çalışırlar. 2.Devletle ilgili işlerin yürütülmesinde yönetimin aşırı ölçüde etkili olması.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Bürokrasi:

1- Bir toplumda tabandan yukarı doğru çıktıkça bir yapı içinde örgütlenmiş olan, genel kurallar ve işleyişlerine göre çalışan, memurlardan oluşan hiyerarşik devlet örgütü.

2- Yasaların uygulamalarını üstlenen memurların idari işleyişidir.

3- Devlet mekanizmasında bulunan birey, grup ve kurumların tümü.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Bürokrasi:

Bürokrasi kavramı, genelde örgüt, örgütün işleyişi gibi anlamlar içermekte ve bu özelliği ile özel sektör için de geçerli olmasına rağmen, genel olarak kamu yönetimi anlamında kullanılır. Bürokrasi, siyasi sistemin bir parçası olan yönetsel yapıyı ve onun eylemlerini anlatır. Böylece bürokrasi, merkezi yönetimlerdeki ve yerinden yönetim kuruluşlarındaki yönetimi ve kamu politikalarının uygulanmasını ifade eder. Başka bir anlatımla bürokrasi, devletin, yürütmeye ilişkin kolunun yapı ve faaliyetlerinden meydana gelir. Yapısal bir kavram olarak bürokrasi, devletin örgütsel görünümünü yansıtır. Her devlet, yasalarla belirlenen görevini yerine getirmek için ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde çeşitli örgütlenmelere gider. Bu devlet örgütlerine de kamu bürokrasisi denilir. İşlevsel bir kavram olarak bürokrasi ise, genel kuralları ve kamu politikası kararlarını uygulama süreci olarak tanımlanır.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Komisyon Uzmanı: Komisyonlara yasama bilgi desteği sunan, komisyon raporlarını yazan kariyer meslek görevlileridir.

    Genel Görüşme: Toplumu ve Devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesidir. Bu kapsamda önemli toplumsal, siyasal, ekonomik sorunlar ve dış politika konuları üzerinde genel görüşme açıldığı görülmektedir.

    Ara Seçim: TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde yapılan seçimdir. Anayasa gereği, ara seçim her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden 30 ay geçmedikçe ve genel seçimlere 1 yıl kala ara seçime gidilemez. Ancak, bir ilin veya seçim çevresinin TBMM'de üyesi kalmaması halinde boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk Pazar günü o seçim çevresinde ara seçime gidilir.

    Kesinhesap Kanunu: Bir önceki yılda gerçekleşen bütçe uygulama ve harcamalarını gösteren kanundur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü