Eğitim Sitesi

Bronş Nedir? Bronş Hakkında Kısaca Bilgi

Bronş Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Bronş:

Soluk borusundan ayrılan akciğerlere giden iki boru.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Bronş:

Soluk borusu akciğerlere girmeden iki kola ayrılır. Bu kollardan her birine bronş adı verilir.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Bronş:

Soluk borusunun akciğerlere giden iki kolundan her biri ve bunların dalı.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Rekombinant DNA: Farklı biyolojik kaynaklardan elde edilen DNA moleküllerinin birleşmesinden oluşan yapı. Hücre sıvısında ve çekirdeğinde bulunan kimyasal bir maddedir. Protein sentezlemesi başta olmak üzere hücre içi kimyasal faaliyetlerde çok önemli bir rolü vardır. Yapısı DNA'ya benzer. Ama herbiri farklı işlevlere sahip birkaç cinsi vardır.

    Kan Uyuşmazlığı: Hamilelikte annenin Rh(–), bebeğin Rh(+) olması durumunda annenin kanındaki Rh antikorlarının plasentadan bebeğin kanına geçerek bebeğin alyuvarlarını çökeltmesi olayına kan uyuşmazlığı (eritroblastosis fetalis) denir.

    Mutajen: DNA ile etkileşime girerek mutasyon oluşmasına neden olan kimyasal ya da fiziksel faktörler.

    Holozoik Beslenme: Besinin katı parçacıklar halinde alınıp sindirilmesidir. Bu nedenle gelişmiş sindirim sistemine sahiptirler. Bu şekilde beslenen canlılar başka canlıları sürekli aramak, bulmak, yakalamak, parçalamak zorundadır bu yüzden sinir, kas sistemleri, çene ve diş yapıları gelişmiştir. Holozoik canlılar besinin çeşidine göre üç gruba ayrılırlar.Bunlar; - Herbivor(Otçul): Bitkisel besinlerle beslenirler. Selülozu içeren besinlerle beslendikleri ve selülozun sindirim hayvanlar tarafından yapılamadığı için bağırsakları çok uzundur. Selülozu sindiren enzimleri bulunmadığı için sindirim sistemlerinde selülozu sindiren tek hücreliler yaşar. Öğütücü dişleri çok gelişmiştir. Örnek: Keçi, inek, tavşan - Karnivor(Etçil): Hayvansal besinlerle beslenirler. Bağırsakları diğerlerinden daha kısadır. Parçalayıcı dişleri gelişmiştir. Örnek: Aslan, kurt, köpek - Omnivor(Otçul-etçil): Hem hayvansal hem bitkisel besinlerle beslenirler. Örnek: İnsan, ayı, fare

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü