Eğitim Sitesi

Boyut Nedir? Boyut Hakkında Kısaca Bilgi

Boyut Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Boyut:

Ölçmede ele alına 3 doğrultudan yani uzunluk, genişlik ve derinlikten her biri.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Boyut:

Doğruların, yüzeylerin veya cisimlerin ölçülmesinde ele alınan üç doğrultudan uzunluk, genişlik ve derinlikten her biri, buut.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Boyut:

Fotoğraf makinelerinde, filmlerde ve fotoğraf kağıtlarında büyüklüğün ölçüsünü ifade eden deyim.

 

Sanat Terimi Olarak Boyut:

1- Bir nesnenin uzunluk ölçüsüyle ifade edilebilen büyüklüğü. (Dimension)

2- Sanat yapıtında boyut kavramı, onun algılayıcıyla olan ilişkisini anlatmaktadır.Örneğin, resim sanatı iki boyutludur. Resmin betimlediği obje yüzeysel olmasa bile, sanat ürünü onu iki boyutlu bir yüzey üzerinde sunmakta ve izleyicide onu iki boyutlu algılamaktadır. Buna karşılık, heykel üç boyutlu bir sanat yapıtıdır. Mimari ürün ise dört boyutlu sayılmaktadır. Çünkü mimari ürünü kullanan kişi onu yalnızca eni, boyu ve derinliği bulunan bir obje olarak değil, içinde eylemde bulunulan bir yapıt olarak algılamaktadır. Kişinin yapıt içindeki ya da dışındaki sürekli devingenliği onu tek bir noktadan algılanan diğer sanat ürünlerinden ayırmaktadır. Mimari mekan zaman içinde değişen konuma göre, farklı sanatsal yaşantılar edinilmesini sağlar. O halde, en, boy ve derinlik boyutlarına ek olarak mimari yapıtta bir de zaman boyutu söz konusudur.

 

Fizik Terimi Olarak Boyut:

Doğruların, yüzeylerin veya cisimlerin ölçülmesinde ele alınan üç doğrultudan (uzunluk, genişlik ve derinlikten) her biri, buut.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Alüminyum Giydirme Cephe Sistemi: Alüminyum profil, sentetik conta ve yardımcı malzemelerden yapılan taşıyıcı konstrüksiyon ile tercih edilecek renk ve özellikte cam, dolu panel vb. dolgu malzemeler ile oluşturulan cephe kaplama ürünü. Binaları rüzgar, yağış, sıcaklık, ses gibi dış etkenlerden korumaktadır. Mimari görünüş açısından çok farklı seçenekler sunulmaktadır. Yeni bina projelerinde ve eski binaların yenilenmesi sırasında cephe kaplama malzemesi olarak kullanılır.

    Üstübeç: Pigment olarak beyaz boya yapımında, boyaların yoğunluğunu arttırmada yahut günümüzde- yağlıboya ve (dış hava etkisine açık dar yarık ve çatlakları doldurmak amacıyla tutkal ve tebeşir tozu ile üretilen üstübeç macunu gibi) macunlarda dolgu gereci olarak kullanılan; beyaz renkli ve çok örtücü bir madeni tozun genel adı.

    Küvet: Yıkanma teknesi olarak da bilinen küvetler, içerisinde oturarak veya uzanarak yıkanılabilen bir temizlik gerecidir. Daha önceleri dökme demir emaye veya sac emaye olarak yapılan küvetler günümüzde polyester döküm, akrilik veya seramikten imal edilir. Küvetler gömme ve oturmalı olarak iki sınıfa ayrılır.

    Eviye Bataryası: Mutfaklarda eviyelere montaj edilerek bulaşık yıkama amaçlı kullanılır. Döner borulu yapılır. Boru bağlantıları ½" 'dir. Duvar tipi ve ankastre olarak iki tipte yapılır. Duvar tipi eviye bataryaları, eviyenin üstünde yerden 85 cm yüksekliğe monte edilir. Montajında eksantrik nipeller kullanılır. Ankastre eviye bataryaları mutfak tezgahı üzerine, su eviye içine akacak biçimde yapılır. Su çıkış borusu döner veya spiralli boruludur. Spiral boru kullanım kolaylığı sağlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü