Eğitim Sitesi

Boy Nedir? Boy Hakkında Kısaca Bilgi

Boy Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Boy:

Ortak bir sosyal düzen içinde bir arada yaşayan, aynı soydan gelen insanların meydana getirdiği topluluk.

 

Coğrafya Terimi Olarak Boy:

Aynı soydan gelen veya aynı soydan geldiğine inanan küçük topluluk, kabile. Aşiretin kollarından her biri. Örnek: Oğuzların Kayı boyu.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Boy:

Ortak bir atadan türediklerine inanılan toplumsal ve ekonomik ilişkilerinde anaerkil, ataerkil anlayışı uygulayan geleneksel topluluk.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Merkantilizm: 1- Amerika'da altın ve gümüş madenlerinin bulunmasının ardından, devletlerin esas veya asıl zenginliklerini değerli madenlerden meydana geldiğini savunan ve korumacı bir politikadan yana olan iktisadi öğreti. 2- XV. ve XVIII. yüzyıllar arasında egemen olmuş, ticaret burjuvazisinin çıkarlarını öne alan, gönencin üretim alanında değil, ticarette ve anamal birikiminda olduğunu ileri süren öğretidir. Bu öğretiyi benimseyenler "sat ama alma" sloganı ile hareket ederek kasalarında en fazla altını biriktirmeye çalışırlardı.

    Amil: Etken, etmen, sebep, faktör.

    İlkel Kominal (Ortakçı) Toplum: İnsan oğlunun ortaya çıktığı zaman başlayan ve mülkiyet kavramı ortaya çıkana kadar devam eden dönemin adıdır. Bu dönemde toplumda mutlak eşitlik vardı ve mutlak demokrasi uygulanmaktaydı. Topluluğun en yaşlı üyesi ya da üyeleri topluluğa önderlik yapmaktaydı. Mağaralar, ağaç kovukları ve kulübeler zamanın barınaklarıdır. Ateşin denetlendiği, ok, yay ve tekerleğin kullanıldığı, anaerkilliğin egemen olduğu, sömürünün olmadığı bu dönem insanlığın toplum yapısının ilk basamağını oluşturur.

    Komünizm (Ortakçılık): Özel mülkiyetin olmadığı, bütün malların, üretim araçlarının topluma ait bulunduğu, bunları devlet aracılığıyla herkesin ortaklaşa kullandığı toplum düzenidir. Böyle bir sistem düşüncesinden ilk önce Platon'un "Devlet" adlı yapıtında sözedilmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü