Eğitim Sitesi

Bölge Nedir? Bölge Hakkında Kısaca Bilgi

Bölge Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Bölge:

Sınırları idari, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliğine veya üzerinde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına göre belirlenen toprak parçası, mıntıka (Örnek: Ege Bölgesi).

 

Coğrafya Terimi Olarak Bölge:

1- Herhangi bir yerin tabii, ekonomik ve beşeri özellikler bakımından benzer özellikler gösteren kısmına bölge denir.

2- Sınırları idari, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliğine veya üzerinde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına göre belirlenen toprak parçasıdır.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Bölge:

Koordinat eksenlerinin analitik düzlemde ayırdığı çeyrek düzlemlerden her biri.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Bölge:

"Çevre", "Alan" anlamına gelmekte olup, çok boyutlu, çok anlamlı ve sınırları oldukça güç çizilen bir kavramdır. Bölge, bir devlet bağlamında alt birimleri ifade ederken, uluslar arası hukuk çerçevesinde aynı çıkarlara sahip, coğrafi, siyasal ve ekonomik yakınlık içinde olan devletler topluluğunu anlatmaktadır. Örneğin, Avrupa Birliği de bu anlamda bir bölge yönetimi olarak değerlendirilebilir.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Tarihi Miras: Geçmiş uygarlıklardan günümüze kalan ve insanlık için değer taşıyan eserlerin tümüdür.

    Yangın: Maddi ve manevi zarara, can ve mal kaybına yol açan söndürülmesi zor olan büyük ateştir. Yangın ormanlarda, evlerde ve tarlalarda anızın yakılması sonucunda görülür. Ülkemizde en fazla Akdeniz ve ege kıyılarında görülür.

    Buluş (İcat): Bir şeyi ilk kez ortaya koymaya veya icat edilmeye denir. Buluşlar, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılama ve karşılaştığı problemleri çözme gayret ve merakından doğmaktadır. Bununla beraber, planlı ve sürekli bir çalışma gerekmektedir.

    Küratör: Müze, kütüphane, sergi, hayvanat bahçesi vb.ni yöneten ve etkinliklerini düzenleyen yetkili kimse.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü