Eğitim Sitesi

Boğaz Nedir? Boğaz Hakkında Kısaca Bilgi

Boğaz Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Boğaz:

İki kara arasındaki dar deniz bir başka deyişle iki denizi birbirine bağlayan dar su geçitleridir.(Çanakkale, İstanbul )

 

Coğrafya Terimi Olarak Boğaz:

1) Akarsuların engebeli ve yüksek alanları aşındırması sonucu açtığı dar ve derin vadi (Fırat Boğazı gibi). Su kütlelerini birbirine bağlayan karaların birbirine dolaştığı kısım, Iki alçak bölgeyi birbirine bağlayan dağ sıraları arasın alçak bölüm.
2) Denizleri birbirine bağlayan dar su geçidi (Çanakkale Boğazı gibi).

 

Coğrafya Terimi Olarak Boğaz:

Akarsuyun, iki düzlük arasında bulunan sert kütleyi derinlemesine aşındırması sonucunda oluşur. Vadi yamaçları dik, tabanı dardır. Akarsuyun yukarı bölümlerinde görülür.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Özgürlük: 1- Herhangi bir kısıtlama, zorlamaya bağlı olmadan düşünme ve davranma, serbestlik, hürriyet. Özgürlükler sınırsız değildir. Bir kişinin özgürlüğü başka bir kişinin özgürlüğünün başladığı yerde biter. 2- Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumu.

    Burun: Kara parçalarının denize doğru uzanmış bölümlerdir.(Sinop -İnce burun)

    Tulum: Gövdesi deriden yapılmış üflemeli çalgı.

    Çeşme Baskını (1770): Sıcak denizlere inmek isteyen Rusya İzmir Çeşme'de Osmanlı donanmasını yaktı. Amacı; Osmanlı deniz gücünü etkisiz hale getirip, Akdeniz'e inme idealini kolaylaştırmaktı. Sonuç olarak 1774'te Küçük Kaynarca antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile ; 1- Kırım bağımsız oldu. 2- Rusya'ya boğazlardan geçiş hakkı verildi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü