Eğitim Sitesi

Bloke Çek Nedir? Bloke Çek Hakkında Kısaca Bilgi

Bloke Çek Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Bloke Çek:

Karşılığı olduğu, banka tarafından tasdik edilmiş çek.

 

Hukuk Terimi Olarak Bloke Çek:

Keşideci tarafından anlaşmazlığın çözümüne kadar ödemenin durdurulduğu çek türü.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Vadeli Çift Taraflı Döviz Değişimi (SWAP ): Faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmelerin yarattığı riskleri azaltmak, ülke, firma ve döviz bazında oluşabilecek dezavantajları asgariye indirmek amacıyla geliştirilen finansal bir tekniktir.

    Hiper Enflasyon: Dörtnala enflasyon olarak adlandırılır. Paranın değerinin yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir. İktisat tarihinde çoğunlukla savaş ya da sonrasında ortaya çıkmış ve yeni bir para biriminin kurulmasını zorunlu hale getirmiştir.

    İnterbank: Bankalararası para piyasasını ifade eden terimdir. Bankalar kendi aralarında da para alışverişinde bulunabilirler. Bu paraların faizi gecelik (overnight) olarak hesaplanır. Interbank faiz oranının düşmesi piyasadaki para bolluğunu gösterir. Faizlerin uzun süre düşük seyretmesi durumunda dövize olan talep canlanabilir. Oranlar yükseldiğinde ise piyasada para darlığı olduğu anlaşılır. Nakit para sıkıntısı çeken bankalar, Interbank piyasasında yüksek faizle borçlanmak yerine ellerindeki dövizi bozdurmayı tercih ederler. Bu nedenle piyasadaki döviz miktarı artar ve döviz kurları aşağı çekilir.

    Amortisman: 1- Duran varlıklarda meydana gelen değer kayıplarının, dönemler itibarıyla hesaplanarak mevcut değerinden düşme işlemi. 2- Bir şirkette 1 (bir) yıldan daha uzun süre kullanılacağı düşünülen duran varlıklar her yıl eskiyerek değer kaybeder. Bu değerin o yılın gelirlerinden bir payı gider olarak düşülerek bir hesapta toplanır. Bu işleme "amortisman ayırmak" denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü