Eğitim Sitesi

Biyom Nedir? Biyom Hakkında Kısaca Bilgi

Biyom Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Biyom:

1. Geniş bir alana yayılmış bitki örtüsü ve bununla ilişkili mikroorganizmalar, mantarlar ve hayvanlar.

2. İklim, fiziksel ve biyolojik çevre etmenlerinin karmaşık etkileşimi sonucunda oluşan ve kolayca belirlenen büyük kommünite.

3. Yeryüzünde geniş bir coğrafik bölge işgal eden, belirli iklim koşulları ve bitki örtüsüne sahip büyük ekosistem.

4. Yaşam kuşakları. Yeryüzünün geniş alanlarına yayılmış bitki ve hayvanların doğal olarak kümelendirilebilicek özellikte olanlarının bulunduğu yaşama alanları.

 

Coğrafya Terimi Olarak Biyom:

1- Yeryüzünde genel klimatik koşullar ve arazi yapısı bakımından belirli özellikler gösteren, büyük çapta birbirine benzeyen hayvan ve bitki topluluklarına ve bunların yaşadıkları alanlara verilen isim (Tropik Yağmur Ormanları gibi ).

2- Aynı iklim koşullarında benzer bitki ve hayvan topluluklarını barındıran bölgelerdir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Homeostasis: Fizyolojik ya da davranışsal geri bildirim cevapları aracılığıyla, kararlı bir durumun korunması.

    Adaptasyon: 1-Belirli çevre koşullarında canlının yaşama ve üreme şansını artıran çevreye uyumunu sağlayan ve kalıtsal olan özellikleri. 2-Bir canlının kendi çevresine uyması, uymayı gerçekleştiren olaylar, canlının çevresi içinde yaşamasına olanak veren özellik. 3- Evrimsel biyolojide, bir canlının yaşamını sürdürmesini ve üremesini olası kılan belirli bir yapı, fizyolojik bir süreç ya da davranış. 4- Canlıların değişen çevre koşullarına karşı yaşama ve üreme şansını artıran uyum yeteneğidir.

    Kök: Bitkinin toprak altında kalan kısmıdır. Bitkiyi toprağa bağlar. Gövdenin boşlukta gelişmesine yardımcı olur. Topraktan su ve suda çözünmüş madensel tuzların alınmasını sağlar. Bazı bitkilerde de yedek besin depo eder.

    Başkalaşım: 1. Metamorfoz. Canlının yumurtadan çıktıktan sonra, tam bir ergin görünümüne erişinceye kadar geçirdiği evrelerin bütünü. Örneğin, bir larvanın ergine geçişi. 2. Bazı böcek ve kurbağa gibi canlıların, yumurtadan çıktıktan sonraki gelişme evrelerinde yapısal değişikliğe uğrayarak, atalarına benzer hale gelmelerine verilen isimdir. Kimi hayvan yavrularının,erişkin olana dek geçirdikleri değişimlerin tümüne verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü