Eğitim Sitesi

Biyolojik Mücadele Nedir? Biyolojik Mücadele Hakkında Kısaca Bilgi

Biyolojik Mücadele Terimi Hakkında Bilgiler

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:

Parazitoit, predatör veya hastalık etmenleri, zararlı organizmalarla beslenerek veya onlara zarar vererek popülâsyonlarını düşürürler. İşte bu gibi etmenlerin, yapay yollarla şiddetlendirerek böcek savaşında kullanılmasına biyolojik mücadele denir.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:

Zararlıların mücadelesinde, doğal düşmanların insanlar tarafından kullanılarak, zararlıların baskı altına alınmasıdır. Biyolojik mücadele de kullanılan canlılar, özel koşullarda çoğaltılarak gerekli zamanlarda zarar görülen yerlere yeterli miktarda bırakılır yada parazitler konukçuları ile zarar görülen yerlere taşınırlar.

 

Biyoloji Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:

Bitki zararlılarının, doğadaki mevcut doğal düşmanları yardımıyla ekonomik zarar düzeyinin altında tutulması işlemine biyolojik mücadele denir. Biyolojik mücadelede hedef, ilaçlı mücadelede olduğu gibi zararlıları tümüyle yok etmek değildir.

 

    Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri

    Entomophyl: Böcekle tozlanan bitkilere "entomophyl" bitkiler denir.

    Ekonomi: İnsanların ve toplumların para kullanarak veya para kullanmadan zaman içinde çeşitli mallar üretmek ve bunları bu gün ve gelecekte tüketmek üzere, toplumdaki bireyler ya da gruplar arasında bölüştürmek için, sınırsız ihtiyaçlar karşısında kıt üretim kaynakları kullanma konusundaki tercihleri inceleyen bilim dalıdır.

    Altıntaş-95: Sap 110-120 cm boyundadır. Başakları kılçıklı ve kahverengi kavuzludur. Dane kehribar renkli, camsı yapılıdır. Yatmaya ve kurağa dayanıklıdır. 1000 tane ağırlığı ve hektolitresi yüksek, makarnalık kalitesi iyidir. Tarla koşullarında sarı pas, kara pas, sürme ve rastığa dayanıklı, kahverengi pasa ise orta dayanıklı olan makarnalık buğday çeşidi.

    Kuru Tarım: Bitkilerin büyümeleri ve ürün vermeleri için gerekli olan suyun sulama ile karşılanamayacağı yerlerde uygulanan tarım sistemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü