Eğitim Sitesi

Biyocoğrafya Nedir? Biyocoğrafya Hakkında Kısaca Bilgi

Biyocoğrafya Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Biyocoğrafya:

Canlılar coğrafyası. Yeryüzündeki bütün canlıların dağılımı ve bunların arasındaki ilişkileri konu alan, coğrafya biliminin prensiplerine göre inceleyen bilim dalı.

Botanik (bitkiler bilimi) ve Zooloji (hayvanlar bilimi) olmak üzere iki bölümden oluşur.

 

Biyoloji Terimi Olarak Biyocoğrafya:

Popülasyonların, türlerin ve ekolojik komünitelerin Dünya'daki dağılış şekillerini inceleyen bilimsel çalışma alanı.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Biyocoğrafya:

Biyoloji biliminin bir kolu olup, Dünya üzerinde bitki ve hayvanların yayılış alanlarını inceleyen ve nedenlerini açıklayan bilim dalıdır. Herhangi bir türün çevre isteklerini, çevrenin ekolojik karakterlerini ve bunlara göre canlının yayılış alanını inceler.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Ana Yön: Güneşin doğduğu taraf doğuyu, battığı taraf batıyı gösterir. Bunları dik kesen yönler, kuzeyi ve güneyi gösterir. Bunlara ana yönler denir.

    Volkan Bombaları: Volkan bacasından atılan lav parçalarının havada dönerek soğuması ile oluşur.

    Siyasi Harita: Ülkelerin sınırlarını, askeri blokları, kıtaları gösteren haritalara siyasi harita adı verilir. Bu haritalar sadece sınırları gösterir. Ayrıca belli başlı göller ve akarsular da yer alır.

    Dönence: 23° 27' Kuzey ve Güney enlemlerine verilen isim. Güneş ışınlarının Kuzey ve Güney Yarım Küre'de dik açıyla düştüğü en son enlemlerdir. Dönence sayıyı 2 tanedir. Kuzey yarım kürede bulunan dönenceye "Yengeç Dönencesi", güney yarım kürede bulunan dönenceye "Oğlak Dönencesi" adı verilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü