Eğitim Sitesi

Biat Nedir? Biat Hakkında Kısaca Bilgi

Biat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Biat:

1-İslam toplumlarında hükümdarların dinsel yargı gücüne sahip olabilmeleri, meşru (yasal) ve yetkili sayılabilmeleri için halktan aldıkları söz, bağlılık andı veya yetkisidir.

2-Bir kimsenin devlet başkanlığını ya da hükümdarlığını tanımak.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Biat:

Bir konuda birinden söz almak, bağlılık andı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Sokullu Mehmet Paşa Dönemi: Sokullu Mehmet Paşa; Kanuni, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde sadrazamlık yaptı. Bu dönemde 1566'da Sakız Adası Cenevizliler'den alındı. Yemen'in egemenliği sağlandı. 1571 yılında Venediklilerden Kıbrıs Adası alındı. 1571'de İnebahtı Savaşı'nda Haçlı donanmasına yenildi. Tunus Osmanlı topraklarına katıldı. Lehistan 1575'te Osmanlı himayesine girdi. 1577'de Fas Portekizlilerden alındı. Sokullu Mehmet Paşa'nın Projeleri Sokullu sadrazamlığı süresince Doğu Avrupa Türkleri ile Kafkasya bölgesini Osmanlı Devleti'ne bağlamak istedi. Don ve Volga Irmaklarını bir kanalla birleştirerek, Karadeniz'den Hazar'a geçmeyi planladı. 1579 yılında Süveyş Kanalı'nı açmayı düşündü, böylece, Hindistan ve Endonezyadaki Müslümanlara yardım etmeyi planladı. Sokullu 1579 yılında hançerlenerek öldürüldü, projeleri de uygulamaya konulamadan yarım kaldı.

    Koloni: Bir ülkenin sınırları dışında işgal ettiği ve yönettiği yer. Daha çok ticari amaçlıdır. Ticaret yapmak amacıyla oluşturulan merkezler.

    Hegemonya: Bir devletin bir başka devlet üzerinde kurduğu baskı, ikinci devletin bağımsızlığı yokmuş gibi davranma.

    Şehremini: 1.Osmanlılar Dönemi'nde Tanzimat'a değin sarayların ve devlet yapılarının, bakımına onarımına, haremin giderlerine ve aylık işlerine bakmakla yükümlü devlet görevlisi. 2. Belediye Başkanı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü