Eğitim Sitesi

Beylerbeyi Nedir? Beylerbeyi Hakkında Kısaca Bilgi

Beylerbeyi Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Beylerbeyi:

Genel vali, Sancak beylerinin başı. Osmanlı imparatorluğunun Asya kıtasındaki sancak beylerinin başına "Anadolu Beylerbeyi", Avrupa kıtasındaki sancak beylerinin genel valisinide "Rumeli Beylerbeyi" denirdi. Askeri-idari amir. Orgenerallik rütbesine denk derece

 

Tarih Terimi Olarak Beylerbeyi:

Osmanlı Devleti'nin Klasik Dönemi'nde askeri ve idari görev ve yetkileri olan eyalet valisidir. En kıdemlisi ve rütbelisi Rumeli Beylerbeyidir. Her beylerbeyinin eyalet merkezinde toplanan bir eyalet divanı vardı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Beylerbeyi:

Eyaletlerin başında bulunan; sancaklara ait işlere bakan ve buralarda toplanan askerleri komuta eden memur ve komutanın unvanı, genel vali.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Arşidük: Avusturya'da imparator ailesi prenslerine verilen unvan.

    Valide Sultan: Padişah annesi. Padişah tahta çıkınca anasıda valide sultan ünvanını alır ve eski saraydan bir tören ile Topkapı sarayındaki özel dairesine taşınırdı.

    Ak Akça: Eskiden gümüş para hakkında halk tarafından kullanılan bir tabirdi. Gümüş akça beyaz olduğu için bu tabir meydana çıkmıştı. Sonraları terim haline gelip bazı paralar için de kullanılmıştı. "Ak akça kara gün içindir" atasözü de buradan gelmektedir. İranlılar da, bizim kullandığımız bu atasözünün aynı manasında "zerr-i sefid ez berayi ruz-u siyahest" derler.

    Akkâse: Yazmalarda, kâğıdın kenarı ve orta kısmı, hem ahengi hem de düzeni sağlamak için ayrı ayrı renklerle boyanırdı. İşte, kâğıdın hem kenarlarının hem ortasının ayrı ayrı boyanması işleminden geçerek yazılmış kitaplara "Akkâse" denirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü