Eğitim Sitesi

Besmele Nedir? Besmele Hakkında Kısaca Bilgi

Besmele Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Besmele:

Bismillâhirrahmânirrahîm ifadesinin kısaltılmış halidir. Peygamber Efendimiz her hayırlı işe besmeleyle başlamayı tavsiye etmiştir. O yüzden Kur'an-ı Kerim okumaya, yemek yemeye, su içmeye kısacası her işe başlarken Müslüman olarak hep besmele çekeriz. Böyle yapınca "Biz bu işi Allah'ın adıyla, O'nun rızası için ve O'nun izniyle yapıyoruz," demek isteriz."Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adı ile" anlamına gelir.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Besmele:

"Bismillahirrahmanirrahim"in kısa ifadesi.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Besmele:

Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adı ile anlamına gelen ve bir işe başlarken söylenilen bismillahirrahmânirrahîm'in kısaltılmış şekli sözü, bismillah.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Merhaba: Müslümanlar arasında bir nevi selamlaşma kelimesi olup; rahat olunuz, hoş geldiniz manasında söylenir.

    Fidye: 1- Meşru mazeretler sebebiyle bazı ibadetlerin yapılamaması veya ibadet sırasında eksikliklerin oluşması sebebiyle yerine getirilmesi gereken dinî yükümlülük. 2- Dinî bir mükellefiyeti yerine getirmeme hâlinde bir fakire verilen bedel. Bir özür nedeniyle ramazan ayının veya kazasının orucu tutulmadığı takdirde, tutulmayan her bir güne karşılık yaklaşık 750 gram buğday ve arpa gibi yiyecek maddelerinden fakirlere verilmesi gereken keffaret gibi.

    Mersiye: Ağıt.

    Hadis: 1-Hz.Peygamberin sözleri veya O'nun fiil ve onaylarının sözle ifadesine denir. 2-Bu söz ve davranışları inceleyen bilim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü