Eğitim Sitesi

Beslenme Lifleri Nedir? Beslenme Lifleri Hakkında Kısaca Bilgi

Beslenme Lifleri Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Beslenme Lifleri:

Beslenme lifleri veya bazen kepek yiyeceklerin bitkisel bölümlerindeki sindirilemeyen iki temel bölümdür. Çözülebilen (prebiyotik, sıvı) lifler ki kolonda kolaylıkla gaz hale mayalanırlar ve fizyolojik olarak aktif yan ürünlerdir ve metobolizmik olarak atıl olan ve sindirim sistemindeki suyu çekerek dışkılamayı kolaylaştıran çözülemeyen lifler Mide-bağırsak yollarındaki içeriğin doğasını değiştirerek ve diğer gıda ve kimyasalların emilimini değiştirerek fayda eder. Çözülebilen lifler suyu emer ve jelimsi sıvı bir maddeye dönüşür ve sindirim yolundaki bakteriler tarafından mayalanır. Çözülemeyen liflerin şişme özelliği vardır ve mayalanmazlar ancak, Çözülemeyen temel lif lignin'in çözülebilen liflerin kaderini ve metabolizmasını etkiler. Kimyasal olarak beslenen lifleri nişastasız polisakkaritlerden, arabinoksilanlar, selüloz ve diğer bitki bileşenleri, dayanıklı dekstrinler, inulinler, ligninler, balmumu, sitin, pektin, beta-glukanlar ve oligosakkaritler oluşur. ABD tarım bakanlığı tarafından fonksiyonel liflerin diyetlerde lif kaynağı olarak kapsanması kanunu kabul edilmiştir. "Lif" kelimesi de yanlış kullanılmaktadır çünkü diyet lifi olarak adlandırılan birçok gıda lif değildir.

 

    Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

    Organik Yiyecek: Kimyasal böcek ilaçları, hormonlar, antibiyotikler veya yapay yoldan elde edilmiş kimyasallar katkı maddeleri kullanmadan yetiştirilen ya da üretilen her tür gıda ürünü. Genetik mühendislik ya da radyasyon içermeyen organik bitkisel ürünler.

    Temel Metobolizma Hızı (Basal Metabolic Rate - BMR): Temel metobolizma hızı diğer bir değişle Temel metabolizma kalori yakma oranı, vücudun dinlenme anında, temel yaşam fonksiyonlarını sürdürmek için harcadığı tahmini enerji miktarıdır. Genellikle gün boyunca harcanan enerjinin yarısından fazlası, hayati fonksiyonları sürdürmek için kullanılan enerjidir. Temel metabolizma hızınızı etkiliyen faktörler; boyunuz, kilonuz, yaşınız ve cinsiyetinizdir.

    Kolesterol (HDL): Lipitlerin (yağ) ve proteinlerin bileşimi olan Lipoproteinler kan içerisinde lipitlerin taşınma şeklidir. Yüksek yoğunluklu Lipoproteinler vücut hücrelerinden yağı karaciğere taşırlar ve böylece atılabilir (safra ile) Bu nedenle HDL Kolesterolü "iyi" kolesterol kabul edilir. HDL kolesterol seviyesi ne kadar yüksek olursa Koroner Arter (kalp-damar) Hastalıkların riski o kadar düşük olur.

    Osteoblast: Kemik hücresi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü