Eğitim Sitesi

Bazilika Nedir? Bazilika Hakkında Kısaca Bilgi

Bazilika Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Bazilika:

Romalılarda dikdörtgen şeklinde yapılan planlı yapı.

 

Tarih Terimi Olarak Bazilika:

1.Kral sarayı. 2.Ortadakiler yüksek, yanlardakiler daha çok alçakolmak üzere içi iki sıra sütunlu, üç salona ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Bazilika:

Hıristiyanlığa geçişte ve ilk Bizans devrinde oldukça çok sayıda yapılmış bir kilise tipidir. Bu tip yapılar doğu-batı ekseni üzerinde uzanan dikdörtgen bir zemin şeması gösterir. Doğu kısmında yarım yuvarlak şeklinde apsis kısmı yer alır. Bazilikalarda orta mekan iki ya da dört sütun disizi ile bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümlere Nef adı verilir. Apsinin önünde tören yapılan kısma Bema denir. Bazilikaların batı yönünde narteks adı verilen giriş mekanları bulunur. Narteks'in önünde ise atrium denen bir avlu yer alır.

 

Sanat Terimi Olarak Bazilika:

1. Ortadaki yüksek, yanlardaki daha alçak olmak üzere içi; iki sıra sütunla, üç salon (nef) a ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.

2. Ortada bir ana nef ve her iki yanında birer neften oluşan dikdörtgen biçimli yapı. Ortadaki büyük nef, yarım daire apsisle sonlanır.

3. Roma'da adalet ve ticaret işleri için kullanılan mekân.

4. Bir orta salon ve ondan daha alçak yan salonlardan oluşan Bizans kilisesi.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Normal Küvet: Daha çok kullanım alanı kısıtlı olmayan büyük banyolarda kullanılan bu tip küvetler, banyo yapacak kişinin ayakta veya uzanarak yıkanabilmesini sağlar. İki veya üç kenarı duvara dayanabilir. Düşük döşeme içine gömülen tiplerinin yanı sıra bitmiş döşeme üzerine monte edilebilen ankastre modelli olanları vardır.

    Gergi: Asma makaslarda yanlamalardan gelen basınç kuvvetlerinin etkisiyle çekmeye çalışan ve makasın açılmasını önleyen makas konstrüksiyon elemanıdır.

    Kasa: Kapı ve pencere kanatlarını taşıyan çerçeve.

    Teçhizat: Donatı, donatım.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü