Eğitim Sitesi

Bazilika Nedir? Bazilika Hakkında Kısaca Bilgi

Bazilika Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Bazilika:

Hıristiyanlığa geçişte ve ilk Bizans devrinde oldukça çok sayıda yapılmış bir kilise tipidir. Bu tip yapılar doğu-batı ekseni üzerinde uzanan dikdörtgen bir zemin şeması gösterir. Doğu kısmında yarım yuvarlak şeklinde apsis kısmı yer alır. Bazilikalarda orta mekan iki ya da dört sütun disizi ile bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümlere Nef adı verilir. Apsinin önünde tören yapılan kısma Bema denir. Bazilikaların batı yönünde narteks adı verilen giriş mekanları bulunur. Narteks'in önünde ise atrium denen bir avlu yer alır.

 

Tarih Terimi Olarak Bazilika:

1.Kral sarayı. 2.Ortadakiler yüksek, yanlardakiler daha çok alçakolmak üzere içi iki sıra sütunlu, üç salona ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Bazilika:

Romalılarda dikdörtgen şeklinde yapılan planlı yapı.

 

Sanat Terimi Olarak Bazilika:

1. Ortadaki yüksek, yanlardaki daha alçak olmak üzere içi; iki sıra sütunla, üç salon (nef) a ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.

2. Ortada bir ana nef ve her iki yanında birer neften oluşan dikdörtgen biçimli yapı. Ortadaki büyük nef, yarım daire apsisle sonlanır.

3. Roma'da adalet ve ticaret işleri için kullanılan mekân.

4. Bir orta salon ve ondan daha alçak yan salonlardan oluşan Bizans kilisesi.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Fresk: Yaş sıva üstüne boya ile yapılan resim ve süsleme.

    Scholarius: Schola'larda görev yapan askerlere verilen ad.

    Monogenesis (Tekkökencilik): İnsanların ya da dilin tek bir kökenden türediğine inanan düşünce sisteminin adı. Karşıtı Çokkökencilik (Poligenesis)'tir.

    İsis: Mısır kökenli tanrıça. Tanrı Osiris'in kız kardeşi ve karısı. İsis aynı zamanda tanrı Horus'un anasıdır. Toprak, toprak ürünleri, tabiatın canlanması-yeşillenmesini, üreme, bolluk ve bereketi, deniz ve yer altı ülkesini ve büyücülüğü sembolize eden tanrıça.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü