Eğitim Sitesi

Basit Damıtma Nedir? Basit Damıtma Hakkında Kısaca Bilgi

Basit Damıtma Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Basit Damıtma:

Bir sıvının, önce buharlaştırılıp sonra tekrar yoğunlaştırarak yapılan ayırma işlemine denir. Her iki bileşende elde edilmek istendiğinde basit damıtma (destilasyon) yapılır. (Tuzlu su, şekerli su) Sıvı olarak elde edilen ürüne damıtık ürün ya da destilat adı verilir. Damıtma, karışımdaki maddelerin kaynama sıcaklıklarının farklı olması temeline dayanır. Kaynama noktaları yakın sıvı-sıvı karışımları basit damıtma düzeneği ile tam saflıkta ayrıştırılamaz. Kaynama noktası 78 °C olan alkol sudan ayrılırken bir miktar su da buharlaşır. Bunu önlemek için ayrımsal damıtma uygulanır. Bu işlemdeki farkdamıtma kolonunun bulunmasıdır.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Formül-gram: Bir mol iyonik bağlı bileşiğin kütlesidir.

    Analit: Analiz yapılacak numunede analizi yapılacak kimyasal türdür.

    Manometre: Kapalı kaptaki gazın basıncını ölçmeye yarayan araçlara manometre denir. Genellikle içi civa dolu iki kollu aletlerdir. İki tipi vardır açık uçlu ve kapalı uçlu.

    Kolonya: Etil alkolün hacimce %80'lik çözeltisine kolonya denir. Kolonya yapılırken etil alkol çözeltisi içerisine limon, zambak gibi maddelerin özleri koyularak çeşitli kolonyalar elde edilebilir. Kolonya yapımında etil alkol yerine metil alkol kullanımı geçici uzun süre kullanımında kalıcı körlüğe neden olabilir. Kolonya dezenfektan olarak kullanılabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü