Eğitim Sitesi

Başdefterdar Nedir? Başdefterdar Hakkında Kısaca Bilgi

Başdefterdar Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Başdefterdar:

Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Fermanı'nın yayınlanmasına kadar görev yapan Rumeli Beylerbeyliğindeki maliye işlerine bakan en yüksek görevlidir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Vakıf Arazi: 1. Geliri sosyal hizmetlere ayrılan arazilerdir. Satılamaz ve başka gayeler için kullanılamazdı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı. 2. Geliri cami, medrese, köprü, çelme, han, hastane gibi hayır kurumlarına bırakılan arazilerdir. Satılamaz, satın alınamaz, miras bırakılamazdı. 3. Gelirleri cami, medrese, şifahane, imarethane, kervansaray gibi din, bilim ve hayır kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayrılmış topraklardır. Vakıf arazisi satılmaz ve başkasına devredilemezdi. Vakıf arazi sayesinde toplumun önemli ihtiyaçları hayırsever kişiler tarafından karşılanmaktadır.

    Burluta: Ateş gemisi. Düşman savaş gemisini tutuşturmak, yakmak için kullanılan gemi.

    Şeyhülislam: 1. Çıkan kanunların İslam dinine uygun olup olmadığı hakkında fetva verme yetkisine sahip olan, ilmiye sınıfının en üst görevlisi olan kişi. 2. Osmanlı İmparatorluğu'nda hükümette sadrazamdan sonra yer alan, fetva verme yetkisi taşıyan fıkıh uzmanı ve ilmiye sınıfının başı.

    Hatt-I Hümayun: Osmanlı Padişahlarının yazdığı en büyük devlet emri ve buyrukları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü