Eğitim Sitesi

Başçuhadar Nedir? Başçuhadar Hakkında Kısaca Bilgi

Başçuhadar Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Başçuhadar:

Osmanlı Sarayı'ndaki hizmetkârların başı. Emrinde kırk çuhadar çalışırdı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Örtülü Ödenek: Ulusal güvenliği ilgilendiren gizli ilerde kullanılmak üzere ilgili yetkililerin buyruğuna verilen para.

    İkta: 1. Bir kişinin mülkiyetinde olmayıp devlete ait olan toprakların vergilerinin veya gelirlerinin asker veya sivil erkâna hizmet ve maaşlarına karşılık verilmesi. 2. Belirli ölçülerdeki bir arazinin, hizmet karşılığı olarak bir kimseye verilmesi. 3. Asker veya sivil erkâna, devlete hizmetlerinin karşılığı olarak, yani maaşlarına karşılık verilmesi olarak tanımlanır.

    Sosyal Devlet: Güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak gerçek eşitliği yani sosyal adaleti ve toplumsal dengeyi sağlamakla yükümlü devlet demektir. / AYM 26 Ekim 1988 tarih ve K.1988/33 sayılı karar Sosyal adalet ve sosyal güvenliği sağlamak ve herkes için insan haysiyetine yaraşır asgarî bir hayat düzeyini gerçekleştirmekle yükümlü bir devlet. / Ergun Özbudun

    Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu): Kuvay-i Milliye Birliklerine ve TBMM ordularına karşı Anlaşma Devletlerinin desteği ve Osmanlı padişahının emriyle düzenlenen ordudur. Mayıs 1920'de Geyve Boğazı'nı tutan yurtsever güçlere karşı saldırıya geçmişlerdir. Başarısız olan bu saldırıdan sonra dağılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü