Eğitim Sitesi

Basamak Nedir? Basamak Hakkında Kısaca Bilgi

Basamak Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Basamak:

Bir f-durağı filme ulaşan ışığın değerini iki misli değiştirmek demektir. Diyafram açıklığını 2'den 2.8'e değiştirme, filme ulaşan ışığı ilkinden 1/4 oranında indirmek anlamına gelmektedir. Buna kıyasla diyafram açıklığını 2'den 1.4 'e değiştirme filme ulaşan ışık miktarını iki katına çıkarmaktır.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Basamak:

Bir sayıda rakamların yazıldığı yerlere denir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Basamak:

Merdivenlerde yukarı ve aşağı yönde ulaşım sağlayabilmek için ayağın bastığı, yere paralel yüzey. İki rıht arasındaki ayak basılan yatay yüzey.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Paralaks: Telemetreli fotoğraf makinelerinde, bakaçtan alınan görüntü ile objektiften film yüzeyine yansıyan görüntü arasındaki açı farkı. Bu tip hata 35 mm. lik refleks makinelerde oluşmaz.

    Developer (Geliştirici): Işığa karşı duyarlı malzemelerde ışık görmüş gümüş tuzlarını ayrıştırarak siyah metalik gümüşe dönüşmesini sağlayan kimyasal bileşimlerdir. Film ve kart banyosunda ilk uygulanan banyo geliştirici banyodur. Bu banyoda, kart üzerine pozlanan gizli görüntü görülebilir hale gelir.

    Vektörel çizim: Bir görseli oluşturan çizgilerin başlangıç ve bitiş noktaları olan (matematiksel koordinatları olan noktaların birbirine bağlanmasıyla oluşan) çizim yöntemi.

    Exposure Compensation: Poz yoğunluğu anlamına gelen bu ifade daha karanlık ve daha parlak yönde kameranın yapabildiği pozlama değerini gösterir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü