Eğitim Sitesi

Baltacı Nedir? Baltacı Hakkında Kısaca Bilgi

Baltacı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Baltacı:

Padişah sarayının dış hizmetlerinde kullanılan görevlilere verilen unvan.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Baltacı:

Sarayda harem muhafızlarına verilen ad. / Seferler sırasında askeri birliklerin önünde giden ve yolların kapanmasına neden olan ağaçları kesen eli baltalı olan, uzun sakal bırakıp meşin önlük giyen özel seçilmiş iri yapılı askerler.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Vakıf Arazi: 1. Geliri sosyal hizmetlere ayrılan arazilerdir. Satılamaz ve başka gayeler için kullanılamazdı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı. 2. Geliri cami, medrese, köprü, çelme, han, hastane gibi hayır kurumlarına bırakılan arazilerdir. Satılamaz, satın alınamaz, miras bırakılamazdı. 3. Gelirleri cami, medrese, şifahane, imarethane, kervansaray gibi din, bilim ve hayır kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayrılmış topraklardır. Vakıf arazisi satılmaz ve başkasına devredilemezdi. Vakıf arazi sayesinde toplumun önemli ihtiyaçları hayırsever kişiler tarafından karşılanmaktadır.

    Demir Çağı: İnsanlığın gelişim sürecinde araç, gereç, silah ve aletlerle avadanlıkların yapımında demirin kullanıldığı dönemdir. Ergime derecesinin yüksek olması, biçim vermenin ve arıtmanın zor olması nedeniyle en son başlayan maden çağıdır. Bakır ve Tunç çağlarından sonra başlamıştır. Demirin kullanılmaya başlanmasıyla alet, araç-gereç, eşya ve silahların dayanıklılığı artmıştır. Bu devirde toplumlar arasında büyük savaşlar yaşanmıştır. Şehir devletleri yanında merkezi krallıklar da kurulmaya başlanmıştır.

    Vaka-yı Hayriye: Hayırlı olay: Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması olayı için kullanılan deyim.

    Gedikli: 1- Gazaya katılan kişi. 2- Olağanüstü yararlılıklar göstererek düşmanı yenen kumandanlara verilen unvan. Yeniçeriler arasında eskilikleri dolayısıyla imtiyazlı olanlar için kullanılan bir unvan. Bir yer veya işle sürekli ilgisi bulunan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü