Eğitim Sitesi

Bağlayıcı Ünsüz Nedir? Bağlayıcı Ünsüz Hakkında Kısaca Bilgi

Bağlayıcı Ünsüz Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Bağlayıcı Ünsüz:

1. Ünlüyle biten kelime kök ve gövdelerine ünlü ile başlayan bir ek eklendiğinde veya ünlüyle başlayan başka bir kelime ile birleştiğinde aradaki ses boşluğunu ve ünlü çatışmasını önlemek için kullanılan ünsüz, koruyucu ünsüz: anla-y-an, dinle-y-en gibi.

2. Ünlüyle biten sözcükler, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, iki ünlünün yan yana gelmesini önlemek amacıyla araya n, s, ş, y ünsüzlerinden birini alır. Buna kaynaşma, bu harflere de kaynaştırma harfi denir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Sıfat: 1. Somut ve soyut ad ve kavramları niteleme, belirtme, yer gösterme, sayı gösterme, sorma gibi çeşitli yönlerden vasıflandıran, sınırlayan, kelime türü: doğru imla, ağır yük, uzun yol, ince iş, güzel fikir, hangi iş vb. 2. Varlık, kavram ve nesneleri durum, renk, biçim, sayı gibi çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözcüklere sıfat (ön ad) denir.

    Otobiyografi: Bir insanın, kendi hayatını kendisinin yazdığı eserlere otobiyografi denir. Biyografilerde kişinin hayatı, çalışmaları başkası tarafından yazılırken otobiyografilerde kişi kendisini anlatır, yazar.

    Buyruk Cümlesi: Emir Cümlesi Bilgilerine Bakınız.

    Özel Ad: 1. Tek bir kişiyi, belli bir varlığı veya topluluğu gösteren ad. Kişi, yer, kuruluş, din vb. adları özel adlardır: Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Ankara vb. 2. Yeryüzünde bir tek varlığı, kavramı karşılayan adlara özel ad denir. Samsun, Balıkesir adları evrende tek olan varlıkları anlatıyor. Böyle adlara özel ad denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü