Eğitim Sitesi

Bağımsız Genler Nedir? Bağımsız Genler Hakkında Kısaca Bilgi

Bağımsız Genler Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Bağımsız Genler:

Farklı karakterlere ait genlerin farklı kromozomlar üzerinde bulunmasına bağımsız genler denir. Bağımsız genlere sahip bireylerin oluşturacağı gamet çeşidi sayısı 2 üstü n formülü ile hesaplanabilir. Buradaki "n" heterozigot kromozom sayısıdır.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Klonlanmış Canlılar: "Bedensel hücre çekirdeği aktarımı" yöntemiyle oluşturulmuş embriyoların gelişmesiyle ortaya çıkan canlılardır. Bu yöntemde, yetişkin bir canlıdan alınan hücre çekirdeği, hücre çekirdeği çıkarılmış bir embriyo hücresine aktarılır. 1996 yılında klonlanan Dolly, bu yöntemle ortaya çıkarılan ilk memeli canlıdır. ● İribaş - (1952), ● Sazan - (1963), ● Koyun - (1996), ● Şebek - (2000), ● Sığır - (2001), ● Kedi -(2001), ● Katır - (2003), ● At - (2003), klonlanan diğer hayvanlardan bazılarıdır.

    Kırmızı-Yeşil Renk Körlüğü: X kromozomunun homolog olmayan kısmında taşınan çekinik bir gen ile belirlenir. Bu tip renk körü olan bireyler, kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edemezler. Kalıtsal bir hastalıktır.

    Eş Baskınlık: 1. Heterozigot genotipteki bireylerde, her iki alelin fenotipi ayrı ayrı ve farklı bir şekilde etkilemesi. 2. Bir karakterle ilgili alel çiftleri bir araya geldiğinde her ikisinin de birlikte etkisini fenotipte göstermesine eş baskınlık denir. Her iki alel de büyük harflerle gösterilir.

    Aminoasit: Proteinlerin yapı taşıdır. Bir aminoasit, amino grubu (NH2) ile bir karboksil grubu (COOH) taşıyan bileşiklerdir. Çok sayıda aminoasit peptid bağları ile bağlanarak proteinleri oluşturur. 20 ayrı türü vardır. Vücudumuzdaki proteinlerin hangi aminoasitlerden oluşacağını genlerimiz belirler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü