Eğitim Sitesi

Bağıl Nem Nedir? Bağıl Nem Hakkında Kısaca Bilgi

Bağıl Nem Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Bağıl Nem:

Bir metre küp hava içindeki su buharı niceliğinin (mutlak nem niceliği) aynı sıcaklıkta bu hacmin en çok yüklenebileceği (doymuş haldeki) su buharı niceliğine oranı.

 

Coğrafya Terimi Olarak Bağıl Nem:

Hava her zaman taşıyabileceği kadar nem yüklenmez. Genellikle havadaki su buharı miktarıyla doyma miktarı arasında bir fark bulunur. Bu farka doyma açığı (nem açığı) denir. Belli sıcaklıkta 1m³ havanın neme doyma oranına ise bağıl nem denir.

 

Kimya Terimi Olarak Bağıl Nem:

Havadaki su buharının kısmi basıncının, aynı sıcaklıkta havayı doyuran su buharının kısmi basıncına oranı.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Bağıl Nem:

Hava içinde bulunan su buharı basıncının, aynı şartlardaki havanın doymuş su buharının basıncına oranı.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Astronomi Uyduları: Astronomi uyduları, uzayda seyreden büyük teleskoplardır. Yörüngesi Dünya üzerinde olduğundan görüntülerinde Dünya'yı çevreleyen gazların belirsizleştirici etkisi ve uydunun kızıl ötesi görüntüleme ekipmanı sayesinde Dünya ısısının olumsuz etkileri gözlenemez. Bu sebeplerden astronomi uyduları uzayı yeryüzündeki benzer güçteki bir teleskopa oranla on kat daha iyi görür. Astronomi uyduları; yıldız haritalarının oluşturulması, gizemli olguların incelenmesi (kara delikler vb.), güneş sistemindeki gezegen görüntülerinin çekilmesi, gezegenlerin yüzey haritalarının çıkarılması uygulamalarında kullanılır. Bu tip uydular verileri Dünya yörüngelerinden toplamaları sebebiyle uzay araştırma uydularından farklıdır.

    Elektromanyetik Tayf: Tüm dalga boylarındaki elektromanyetik ışınımların oluşturduğu tayf.

    Neptün Gezegeni: - Soğuk bir gezegendir. - Yüzeyinde çok şiddetli fırtınalar vardır. - Atmosferindeki eter gazından dolayı mavi renkte görünür. - 13 uydusu varıdır.

    Göz Merceği: Oküler. Teleskoplarda gerçek görüntüyü gözlemek için kullanılan küçük bir yakınsak mercek düzeni.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü