Eğitim Sitesi

Bağdat Paktı (Cento) Nedir? Bağdat Paktı (Cento) Hakkında Kısaca Bilgi

Bağdat Paktı (Cento) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Bağdat Paktı (Cento):

NATO'nun Ortadoğu'daki uzantısı olarak 1955 yılında İngiltere'nin öncülüğünde Türkiye, İran ve Pakistan arasında Bağdat'ta kurulan güvenlik örgütüdür. İran'daki rejim değişikliğinden sonra dağılmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Dizdar: Kale kumandanı. Kale muhafızı. Kale bekçisi.

    Federalizm: İki ya da daha çok devletin, ayrı ayrı bağımsız olmakla birlikte, kendi gönüllü katılımlarıyla tek bir devlet durumunda birleşmeleri biçimindeki siyasal birliktir.

    Türkmen: Müslüman Oğuzlara verilen ad.

    Reform: 1. XVI. yüzyılda Batı Kilisesi'nde gerçekleşen dinsel devrim. Siyasal, iktisadi ve toplumsal etkileriyle Hristiyanlığın üç ana kolundan biri olan Protestanlığın ortaya çıkmasına yol açmıştır. 2. Kelime Anlamı olarak toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik ve iyileştirmelerdir. Terim anlamı olarak ise Reform, 15. ve 17. yüzyıl boyunca tüm Avrupa'yı etkileyen Katolik Kilisesi' ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Düşünmeyi ve düşünerek ortaya çıkan özgür düşünceleri reddederek sadece kilisenin dediklerinin doğru olduğunu kabul eden düşünce sistemine skolastik düşünce adı verilmiştir. Reform, aslını bozmadan yeniden şekil verme, düzenleme anlamına gelen bir kavramdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü