Eğitim Sitesi

Azamet Nedir? Azamet Hakkında Kısaca Bilgi

Azamet Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Azamet:

1-Ululuk, büyüklük.

2-Gurur.

3- Görkem, gösteriş, heybet.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Azamet:

1- Büyüklük, ululuk.

2- Görkem, heybet.

3- Gurur.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Akika: 1. İnsan ve hayvan yavrularının ana rahmindeyken başında biten tüyler, yeni doğan çocuğun başındaki saç. 2. Yeni doğan çocuk nedeniyle Allah’a şükür olarak doğumunun yedinci gününde kesilen kurban. Çocuğa, doğumunun yedinci gününde ad konulur ve saçları tıraş edilir. Kesilen saçlarının ağırlığınca fakirlere altın veya gümüş cinsinden sadaka verilir. “Her çocuk akikası karşılığında Allah’ın koruması altına girer. Doğumunun yedinci gününde onun adına bir kurban kesiniz.” (Hadis-i Şerif)

    Cemre: Sözlükte çakıl taşı ve ateş koru anlamına gelen "cemre", bir hac terimi olarak, haccedenlerin kurban bayramı günleri Mina'da, halk arasında şeytan diye isimlendirilen yerlere attıkları küçük taşların her birine denir. Bu taşların atıldığı yere de mecazi olarak cemre denir.

    Zekat: 1-Dinen zengin sayılan müslümanların, belirli yerlere sarfedilmek üzere, mallarından vermekle yükümlü oldukları belli bir paydır. 2-Temizlenme, temizleme anlamına gelir. İslam'ın beş şartından biri olan zekât; mali bir ibadettir. Dinen zengin olan, nisap miktarı, altın ya da altına eşdeğer parası olan Müslümanların, her yıl mallarından 1/40 ını fakirlere dağıtmasına Zekât denir. Zekât vermek farzdır. Zekât hicretin 2. Yılında Medine'de farz kılınmıştır.

    Balaban Han: Balaban Han es-Sultânü'l-a'zam Gıyâsü'd-dünyâ ve'd-dîn Uluğ Han Ebü'l-Muzaffer Balaban (ö. 686 / 1287) Delhi Türk Sultanlarından

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü