Eğitim Sitesi

Aynalı Objektif Nedir? Aynalı Objektif Hakkında Kısaca Bilgi

Aynalı Objektif Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Aynalı Objektif:

1- Kompakt bir objektif yapısı içerisinde uzun bir odak uzaklığı sağlayan özel bir objektif tipidir. Işığın kat ettiği yolu aynalar yardımıyla bölerek, objektifin boyutları önemli ölçüde küçültülmüştür. Değiştirilemeyen sabit bir diyafram aralığına sahiptir.

2- Yapılışında çeşitli aynaların kullanıldığı objektif türü. Bunlar "katadioptirik" objektifler olarak da anılırlar. Çok büyük odak uzunluklarına, objektifin gövdesini uzatmadan sağlarlar.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Vektörel çizim: Bir görseli oluşturan çizgilerin başlangıç ve bitiş noktaları olan (matematiksel koordinatları olan noktaların birbirine bağlanmasıyla oluşan) çizim yöntemi.

    İç Yansıma: Fotoğrafın oluşmasına katkıda bulunmayan ve ışık lekeleri oluşturarak kontrastın (Zıtlık, Tezat, Karşıtlık) azalmasına neden olan ışığın sebep olduğu görüntü kalitesinde düşüştür. Işığın objektif içerisinde mercekler arasında yansıması nedeniyle oluşur. Özellikle ters ışıkta ve çok mercekli (daha fazla yansıma yaratan yüzeyin bulunması nedeniyle) objektiflerde meydana gelir. Yansımayı engelleyen katmanlarla kaplı mercek kullanımı gibi teknolojiler ve parasoley (güneşlik) kullanımı ile azaltılabilmektedir.

    Poz Toleransı: Bir filmin az veya çok pozlanmış olmasına rağmen kabul edilebilir bir görüntü verme kapasitesini ifade eder. Negatif filmler genellikle daha fazla poz genişliğine sahiptir ve iki stopluk az veya çok pozlamalarda dahi baskı alınabilecek görüntüler oluşabilmektedir. Diapozitif filmlerde ise bu tolerans daha az olduğundan, tatmin edici sonuçların alınabilmesi amacıyla daha kesin poz değerleri kullanılmalıdır.

    Netlik Derinliği: Asıl net ayarı yapılan yerin önünde ve arkasında yer alan ve net olarak kabul edilen alanlardır. Netlik derinliği diyafram açıklığına objektifin odak uzaklığına ve net ayarı uzaklığına bağlıdır. Diyafram küçüldükçe, objektif kısaldıkça ve net ayarı mesafesi ayarı arttıkça netlik derinliği artar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü